Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων προτείνει την απομάκρυνση του Εφετείου Κρήτης από τα Χανιά και την ενοποίηση με το Ηράκλειο!

Κανένα σχόλιο

Το έντονο πρόβλημα στέγασης που έχουν φορείς και συλλόγοι του νομού Χανίων είναι γνωστό. Όμως η σύγκρουση μεταξύ Δικηγόρων Χανίων και Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις.

Αφορμή στάθηκε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Δικηγόρων Χανίων στο οποίο αφού οι δικηγόροι διαμαρτύρονται έντονα για την απουσία χώρων ζητούσαν μεταξύ άλλων να αποδοθεί το κτίριο πίσω από τα δικαστήρια στους δικηγόρους των Χανίων. Σύμφωνα με το ψήφισμα, «κατέχεται παράνομα από τα σωματεία των συνδικαλιστών της Αστυνομίας» ενώ τονίζοταν ότι «είναι αδιανόητο να γίνεται ιδιωτική χρήση από ιδιωτικά σωματεία ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.»

Η απάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων ήταν και άμεση και σκληρή. Αφού παραθέτουν τους λόγους όπου η παρουσία τους στο εν λόγω κτίριο είναι σύμφωνη με το νόμο προχωρούν σε διαπιστώσεις για τους λόγους που διαπιστώνεται δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης.

"Sponsored links"

Κι αφού αναφέρονται στην έλλειψη έμψυχου δυναμικού, αλλά και στην έλλειψη αιθουσών, όπως ανέφεραν και οι δικηγόροι, επικεντρώνονται και στις ευθύνες των δικηγόρων τους οποίους κατηγορούν για τον αγώνα που έκαναν ώστε να μην ιδρυθεί Έδρα Εφετείου στο Ηράκλειου. Ενώ όμως τους κατηγορούν, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν και αυτοί ότι δεν υπάρχει άλλο νησί στην Ελλάδα με 2 Εφετεία και αναρωτιούνται για το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Για να φθάσουν μετά στο σημείο να προτείνουν ότι το στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων στα Χανιά μπορεί να λυθεί μόνο αν απομακρυνθεί το Εφετείο Κρήτης από τα Χανιά και ενοποιηθεί με αυτό του Ηρακλείου!

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Χανίων:

Με προβληματισμό διαβάσαμε στο διαδίκτυο την ανακοίνωση- παραλήρημα του Δικηγορικού συλλόγου Χανίων στην  οποία γίνεται μνεία μεταξύ των άλλων και  στο χώρο που στεγάζεται η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων.  Η Ένωση μας αρχικά είχε επιλέξει να μην απαντήσει σε αυτές τις ανακρίβειες, δυστυχώς όμως το ποτήρι ξεχείλισε  μετά την  τελευταία ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου και είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα  πράγματα στην θέση τους.

Ειδικότερα:

Α) Απευθύνονται στο κ. Αντιπεριφερειάρχη από τον οποίο ζητούν (να μας αποβάλει) από τον χώρο που στεγαζόμαστε και να τον παραχωρήσει σε αυτούς.

Β) Το κτήριο που στεγαζόμαστε ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το έχει παραχωρήσει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων από το έτος 1903 και έκτοτε χρησιμοποιείται  ανελλιπώς από την Ελληνική Αστυνομία.

Σε επανειλημμένες προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου κατά το παρελθόν για το ίδιο ζήτημα, υπάρχουν έγγραφες απαντήσεις της ΚΕΔ και της  Δ/νσης Αστυνομίας  Χανίων, οι οποίες αποσαφηνίζουν το καθεστώς του κτηρίου, γεγονός που γνωρίζει ο δικηγορικός σύλλογος αλλά τεχνηέντως το αποκρύπτει,  παραπληροφορώντας και παραπλανώντας  τους φορείς, την κοινωνία των Χανίων, ακόμα και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης.

Γ) Ελπίζαμε ότι ως Νομικοί θα ήταν γνώστες της σχετικής με το συνδικαλισμό Νομοθεσίας ήτοι του Ν. 1264/1982 (τροποποιημένος με το Νόμο 2738/99 ΦΕΚ 180 Α) για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων και στο άρθρο 16 παρ.5 αυτού αναφέρεται ότι, ο εργοδότης του οποίου η εκμετάλλευση απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους έχει υποχρέωση να διαθέτει κατάλληλο χώρο για τα γραφεία στον τόπο εργασίας στην συνδικαλιστική οργάνωση κλπ. Σας γνωρίζουμε ότι στην Ένωσή μας είναι εγγεγραμμένα 430 μέλη.

"Sponsored links"

Δ) Η Ένωσή μας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιωτικό (κερδοσκοπικό) σωματείο όπως αναφέρεται ψευδώς στην ανακοίνωση, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο των Αστυνομικών που υπηρετούν στο Νομό Χανίων και θεωρούμε ότι διαχρονικά η στάση του σωματείου μας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κοινωνία των Χανίων, ποικιλοτρόπως .

Αλλά για να διαρωτηθούμε πού οφείλεται η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης; Η έλλειψη εμψύχου δυναμικού τόσο σε επίπεδο Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και σε επίπεδο γραμματέων αποτελεί τον πρώτο πυλώνα.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η έλλειψη αιθουσών συνεδριάσεων και ο τρίτος πυλώνας είναι η ευθύνη των καλούμενων «συλλειτουργών» της Δικαιοσύνης.

Και θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Δεν είναι πολύς καιρός που οι Δικηγόροι Χανίων σταμάτησαν τις αποχές τους που για δύο και πλέον χρόνια ταλάνιζαν κυριολεκτικά τη Δικαιοσύνη με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ποιο ήταν το αίτημά τους; Να μην ιδρυθεί Εφετείο στο Ηράκλειο, προκειμένου να μην θιχθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμά τους στο παράβολο και το δικαίωμά τους να μην ταλαιπωρούνται στη μετακίνηση.

Ποια όμως Εισαγγελία Εφετών στην Ελλάδα εποπτεύει 2 Πρωτοδικεία; Ποιο άλλο νησί στην Ελλάδα έχει 2 Εφετεία; Μόνο στη Κρήτη γίνεται αυτό. Πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η συντήρηση 2 Εφετείων; Πόσο έχει κοστίσει στον Χανιώτη πολίτη σε χρόνο και χρήμα η 2ετής και πλέον αποχή του ΔΣΧ; Πόσες προτάσεις για μεταστέγαση των δικαστηρίων, τα οποία φιλοξενούνται από την Αντιπεριφέρεια  Χανίων, έχουν απορρίψει στο παρελθόν οι Δικηγόροι Χανίων με ανόητες δικαιολογίες όπως «είναι μακριά από τα γραφεία μας»  ή ότι «δεν υπάρχει επαρκής χώρος για στάθμευση»;

Πόσοι Αστυνομικοί απασχολούνται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου των Χανίων;

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι το «πρόβλημα» που ο Δικηγορικός Σύλλογος διαπιστώνει, δεν μπορεί να λυθεί με την απομάκρυνση του Σωματείου μας. Ενός Σωματείου που αρύεται της νομιμοποίησης του εκ του ίδιου του Συντάγματος και συντηρείται με τις εισφορές των μελών μας και που σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα «ιδιωτικό σωματείο» που κατασπαταλά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων παρακρατώντας  ΠΑΡΑΝΟΜΑ Δημόσια κτίρια, όπως ατυχώς προσπαθεί να το παρουσιαστεί.

Το στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων στα Χανιά μπορεί να λυθεί μόνο με γενναίες αποφάσεις και θυσίες, τις οποίες κανείς από τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν θέλει να κάνει. Για μας η λύση είναι προφανής, είτε με συνδυασμένες ενέργειες και δη με την παραχώρηση του ενός γραφείου από τα δύο που κατέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων εντός του χώρου των Δικαστηρίων, την απομάκρυνση του Εφετείου Κρήτης από τα Χανιά και ενοποίηση αυτού με το Ηράκλειο, την απομάκρυνση των αρχειακών τμημάτων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Χανίων και την μεταστέγασή τους στο χώρο έξωθεν του παλαιού Καταστήματος Κράτησης Χανίων και την απομάκρυνση του Στρατοδικείου Χανίων και μεταστέγασή του εντός χώρου στρατοπέδου, ώστε να ανευρεθούν άμεσα και ανέξοδα αίθουσες και γραφεία, είτε με άμεση μεταστέγαση των δικαστηρίων ή μέρος αυτών σε υπάρχον οίκημα του Δημοσίου ή των ΟΤΑ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Ασφαλώς η καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος θα ήταν η δημιουργία δικαστικού μεγάρου εκτός ιστού πόλεως.

Ε) Κατόπιν τούτων είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν η τυχόν δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης στα Χανιά να οφείλεται ή έστω να συνδέεται με το ότι η Ένωσή μας στεγάζεται σε κτήριο της Αστυνομίας, πίσω  από τα  Δικαστήρια, «πρόβλημα» το οποίο μπορεί να λυθεί δήθεν μόνο και με την παραχώρηση του κτηρίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων; Πώς θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον με τον τρόπο αυτό;

Στ)Επειδή αναφέρεται ότι σε αρνητική περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους, τους γνωρίζουμε ότι εδώ είναι το σπίτι μας από το 1903 και τους δηλώνουμε  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, επιφυλασσόμενοι  παντός Νομίμου δικαιώματός μας για τις ανακρίβειες και  προσβλητικές εκφράσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους.

Ζ)Τέλος καλούμε την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των Χανίων να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις