19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» προβληματίζει τους επιστήμονες – Αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια;

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που στρέφουν την προσοχή τους σε μορφές μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ισχυρές, ακόμη και μπροστά στο τείχος ανοσίας που χτίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Τον προβληματισμό του για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κοροναϊού και κυρίως για τη λεγόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η δήλωσή του έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών που μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, δηλαδή της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη – Αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια;

Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.

Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία:

«Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.

«Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται» είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Πρόταση για στοχευμένους εμβολιασμούς – ασπίδα στην «αθηναϊκή» μετάλλαξη

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Real Fm 107,1, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Δημόπουλος: Το στέλεχος της μετάλλαξης στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του

"google ad"

Στο ίδιο μήκος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα ΣΚΑΙ, τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων» είπε, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...