28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, η πρότασή της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ημερομηνία:

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό απευθύνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στα εθνικά θέματα, ενώ μεγάλες εκρεμμότητες για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Είπε πιο αναλυτικά:

«Με ευθύνη, τόλμη και μεγάλη αισιοδοξία ανακοινώνω την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ΠτΔ. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο ΠτΔ οφείλει να έχει αίσθημα καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ο καταστατικός μας χάρτης δεν επιφυλάσσει στον πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση. Όλοι μαζί ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γέννους αρσενικού, η Ελλάδα και η δημοκρατία είναι γέννους θηλυκού. Η πρότασή μας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (γενν. 1956) είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και προέρχεται από δικαστική οικογένεια. Ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκοτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκε ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος. Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο.

Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ