24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τα κτίρια της Μεραρχίας Κρητών αγοράστηκαν με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας και δόθηκαν για να αναπτυχθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στο κέντρο της πόλης, όχι για να γίνουν ξενοδοχεία

Ημερομηνία:

Μεγάλος αγώνας έγινε και πολύ προσπάθεια κατεβλήθη με παρεμβάσεις και αιτήματα που τελικά εισακούσθηκαν και έτσι περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης τα κτίρια της Μεραρχίας.

Γύρω λοιπόν στο 1986, επί υπουργείας στο Εθνικής Άμυνας του Γεράσιμου Αρσένη και στο Παιδείας του Απόστολου Κακλαμάνη, ύστερα από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, των Φίλων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γιώργου Κατσανεβάκη δόθηκαν 105 εκ. δραχμές από το Υπουργείο Παιδείας στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αμέσως τα χρήματα αποδόθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τον τρόπο αυτό περιήλθαν τα επίμαχα κτίρια στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης που έτσι αποκτούσε στέγη αφού κατ’ αρχήν λειτουργούσε στα κτίρια των παλιών φυλακών.

Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η παραχώρηση ήταν να στεγάσουν τις ανάγκες του Ιδρύματος και των φοιτητών σ’ έναν ιστορικό τόπο που έτσι θα έβρισκε την τέλεια αξιοποίησή του. Επίσης το Πολυτεχνείο Κρήτης θα αναπτύσονταν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων και θα συντελούσε αυτή η ανάπτυξή του στο δέσιμο με την τοπική κοινωνία που ήταν τότε το ζητούμενο

Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν τα κτίρια, που είναι δεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, για εκποίησή τους για τη δημιουργία ξενοδοχείου. Αυτό άλλωστε το απαγορεύει και ο τρόπος απόκτησής τους αλλά και οι ρίζες (η βάση) του κτιρίου που βρίσκεται πάνω στις πιο σημαντικές αρχαιότητες του τόπου στον Λόφο Καστέλι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...