20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η “Ανυπόταχτη Κρήτη” για τις λαϊκές αγορές: “Το νομοσχέδιο έρχεται για να αλλάξει τον λόγο ύπαρξης των λαϊκών αγορών, δηλαδή την απευθείας διάθεση στον λαό φρέσκων και φθηνών προϊόντων”

Ημερομηνία:

Το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών υπερασπίζεται η παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη”, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αντιλαϊκές πολιτικές, που στόχο έχουν να παραχωρήσουν τις λαϊκές αγορές σε εταιρείες.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Επόμενος σταθμός εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών για την κυβέρνηση, οι λαϊκές αγορές. Ένας από τους πιο ιστορικούς θεσμούς την κοινωνίας, επιδιώκεται να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ σε εταιρείες και στα μεγάλα πορτοφόλια. Για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους κατοίκους των λαϊκών γειτονιών, «το παζάρι», η «λαϊκή» ήταν χώρος ανεύρεσης φρέσκων, προσιτών στην τιμή προϊόντων αλλά και χώρος κοινωνικής επαφής και συνάντησης.

Μέχρι σήμερα οι λαϊκές αγορές λειτουργούν κυρίως υπό την αιγίδα των Περιφερειών και την παρέμβαση των Δήμων. Πλέον η λειτουργία τους ιδιωτικοποιείται μέσω της ίδρυσης ενός φορέα ΣΔΙΤ, που θα είναι ο μόνος με δικαίωμα επί των λαϊκών αγορών. Αυτός ο φορέας θα προκηρύσσει θέσεις πωλητή, θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης, θα χορηγεί τις θέσεις και θα εισπράττει το οριζόμενο τέλος για την θέση.

Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει η άδεια ενός επαγγελματία ή παραγωγού πωλητή στην οποία αντιστοιχεί και μια θέση, πλέον αυτό καταργείται και αντικαθίσταται από το «δικαίωμα της θέσης», το οποίο μάλιστα και θα δημοπρατείται. Έτσι οι πωλητές, παραγωγοί ή επαγγελματίες, θα πλειοδοτούν για την θέση αντί του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν μέχρι σήμερα! Τις συνέπειες όμως αυτού του ανταγωνισμού θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές αφού αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Δικαίωμα στην θέση επιδιώκεται να δοθεί και σε νομικά πρόσωπα και εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 5% επί των θέσεων. Ενώ δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές ήδη έχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο της συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων και ρούχων.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών που προκύπτουν και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη από τον χειμώνα του 2020 οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με το 50% των πάγκων κάθε εβδομάδα προς αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού. Και ενώ οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές δουλεύουν λιγότερο, ενώ η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει πέσει κατά πολύ από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω των αλλεπάλληλων lockdown. Η στήριξη παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από την κυβέρνηση είναι μηδαμινή. Ειδικά οι παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να διαθέσουν ολόκληρη την παραγωγή τους ακόμα και σε χονδρεμπόρους εξαιτίας της κατάστασης.

Σε όλα αυτά, οι πωλητές των λαϊκών αγορών αντί να βοηθηθούν απειλούνται με πρόστιμα, καλούνται να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα, και πλέον με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης απειλούνται να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να αλλάξει τον λόγο ύπαρξης των λαϊκών αγορών, δηλαδή την απευθείας διάθεση στον λαό φρέσκων και φθηνών προϊόντων χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη καλεί όλους του πωλητές των λαϊκών αγορών να αντισταθούν στις νέες αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση και μέσα από τα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τους να προτείνουν οι ίδιοι λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των λαϊκών αγορών. Σε συνεργασία και κοινό αγώνα με τον λαό που στηρίζει τις λαϊκές αγορές και δεινοπαθεί από τη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου.

Λέμε όχι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Όχι στη παράδοση των λαϊκών αγορών σε εταιρείες. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές!

Να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών αγορών χωροθέτηση, καθαριότητα, φύλαξη, έλεγχος της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων κλπ. Να λυθούν τα προβλήματα με τις νέες άδειες που δεν έχουν χώρο. Όλοι στη δουλειά εφόσον υπάρχουν μέρη.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...