16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Βάλια Βαγιωνάκη ζητά απαντήσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Σχέση

Ημερομηνία:

Ερώτηση με την οποία ζητούν να μάθουν τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Διατλαντική Εμπορική Σχέση (TTIP) και τις αντίστοιχες συμφωνίες (CETA, TiSA), κατέθεσαν δεκάδες βουλευτές – ανάμεσα τους και η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – την Παρασκευή 23 Οκτώβρη.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις και στο παρελθόν, για το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κοινωνικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά δικαιώματα και για την κατάλυση του εθνικού δικαίου προς όφελος των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

Θέμα: «Ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Εμπορική Σχέση (TTIP) και τις αντίστοιχες συμφωνίες (CETA, TiSA) που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

H Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ καθώς και οι αντίστοιχη με τον Καναδά (CETA) και η αντίστοιχη που διαπραγματεύονται 23 χώρες για τον τομέα των υπηρεσιών (TiSA) έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τον περασμένο Μάιο συζητήθηκαν και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις για το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στο οποίο διεξάγονται και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κοινωνικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά δικαιώματα και για την κατάλυση του εθνικού δικαίου προς όφελος των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ το περασμένο καλοκαίρι (8.7.2015) υιοθετήθηκε η έκθεση Lange από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP). Η προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 10.6.2015 είχε αναβληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Soultz υπό το φόβο να καταψηφισθεί. O ίδιος την έφερε για ψήφιση κατά την κορύφωση της Ελληνικής κρίσης με έναν αμφιλεγόμενο διαδικαστικά τρόπο.

Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης ξεκίνησε ο 10ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΗΠΑ για την υπογραφή της TTIP. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης που γίνεται με απόλυτα αδιαφανή τρόπο περιέχει πολλούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων απορυθμίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα αγροτικά προϊόντα (εισαγωγή μεταλλαγμένων, προϊόντα ΠΟΠ), τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον και εισάγει έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλο-επενδυτών και κρατών που υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία και επιτρέπει στους πρώτους να εγείρουν αίτημα αποζημίωσης από επιμέρους κράτη.

Με αφορμή την εβδομάδα δράσης (10-17 Οκτωβρίου) ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (TTIP – CETA -TISA).

Με αφορμή την κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7.10.2015) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) με τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Με αφορμή την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Άπω Ανατολής (TPP).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και Καναδά για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ & CETA & TiSA και ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα τους;

· Προτίθεται να φέρει το θέμα σε συζήτηση στη Βουλή ώστε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα;

"google ad"

· Παραμένει ίδια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες;

· Tι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, την διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...