“Η γενιά μου ήταν η τελευταία που είδε τον ήλιο του πολιτισμού των Ανωγείων πριν δύσει”

Κανένα σχόλιο

“Γεννήθηκα στα Ανώγεια το 1969. Αναφέρω τη γέννηση μου, όχι γιατί ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά γιατί η γενιά μου ήταν η τελευταία που είδε τον ήλιο του πολιτισμού των Ανωγείων πριν δύσει.

Για την ιστορία των Ανωγείων, τα τρία Ολοκαυτώματα, τα θύματα, δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρω, διότι ο κόσμος τα γνωρίζει.

Οι Ανωγειανοί που έζησα ήταν άνθρωποι που τους άρεσε το καλαμπούρι, η παρέα, το γλέντι, η καντάδα, το υψηλό χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός και γενικά η χαρά της ζωής. Μέσα από την φτώχεια και τις κακουχίες, οι Ανωγειανοί στήριξαν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση, την μουσική, την υφαντουργία και γενικά το νησί που λέγεται Κρήτη.

"Sponsored links"

Το “εμείς” υπερτερούσε του “εγώ”. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ανωγειανών ήταν για το ποιος χορεύει καλύτερα, ποιος λέει πιο καλές μαντινάδες, ποιος τραγουδά καλύτερα, ποια γυναίκα υφαίνει καλύτερες πατανίες και ποια πιο καλά κεντήματα, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

Οι γειτονιές, οι βεγγέρες, τα σκουτελικά μεταξύ των οικογενειών για την επιβίωση των πιο φτωχών.

Ο σεβασμός και ο λόγος δυστυχώς χάθηκαν στην πάροδο του χρόνου.

Το εύκολο χρήμα, οι επιδοτήσεις, αλλά και εμείς σαν κοινωνία που δεχθήκαμε τα άσχημα και τα λάθος πρότυπα του δυτικού πολιτισμού, έκαναν τους νέους εγωιστές, υπερόπτες, ατομιστές, ψευτό-καπετάνιους, ανήμπορους να διαχειριστούν το βάρος που σηκώνουν στους ώμους τους.

Επένδυσαν στο “εγώ”, στην επίδειξη, τα όπλα, τα 4χ4, τις κούπες και γενικά πράγματα ξένα στην Ανωγειανή κουλτούρα.

Όπως σωστά γράφτηκε, ας αφυπνιστεί η κοινωνία πριν γράψει η ιστορία “ΕΔΩ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ”

Ένας λάτρης των Ανωγείων:

Σμπώκος Βασίλης (Λουκάς)”

anogi.gr

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις