Η Διεθνής Αμνηστία συγκεντρώνει υπογραφές κατά της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα

Κανένα σχόλιο

Εξαιρετικά επίκαιρη μετά τα γεγονότα της Κυριακής, επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τη δράση της αστυνομίας, η οποία προσήγαγε ακόμα και αλλοδαπούς πολίτες στο πλαίσιο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, είναι η πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας να συγκεντρώσει υπογραφές κατά της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα.

Στο κείμενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία, η οργάνωση γράφει:

Εδώ και καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κλιμακούμενης αύξησης της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα.

"Sponsored links"

Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει πλήθος βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυρίες θυμάτων που έχουν υποστεί τέτοιες πρακτικές από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, και έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει άλλωστε κι άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας αυτή την επικίνδυνη πρακτική.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ένα ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2012 και 2014, έχει τεκμηριωθεί ότι παράλληλα με τις πρακτικές κακομεταχείρισης και παράνομης βίας από την πλευρά των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία ενθαρρύνει και υποθάλπει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει εκστρατεία συλλογής υπογραφών που απευθύνονται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα (ως αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με σκοπό:

  • Τον τερματισμό κάθε κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρήσης βίας, από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου
  • Την άμεση και ενδελεχή διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία
  • Τη διασφάλιση ότι όλοι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου θα φέρουν μια εύκολα αναγνωρίσιμη και καθαρά ορατή μορφή ατομικής/προσωπικής ταυτοποίησης διαρκώς, και ότι θα ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται η πλήρης λογοδοσία τους
  • Το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης των ανθρώπων στην Ελλάδα θα είναι πλήρως σεβαστό, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υγειονομικές παραμέτρους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η ατιμωρησία και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτά. Ζητάμε από τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν τις απαιτούμενες τομές από του αρμόδιους Υπουργούς.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις