15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ΕΕ ζητά γιγαντιαία επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδιο για πενταπλασιασμό της ισχύος των αιολικών πάρκων που λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες, ένα πλάνο για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που εκτιμάται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής στην Ένωση, σύμφωνα όμως με τις Βρυξέλλες το μερίδιο ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να αυξηθεί στο 70% έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

Το ενεργειακό πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι για την επίτευξη του στόχου η ΕΕ θα χρειαστεί υπεράκτια αιολικά πάρκα ισχύος 60 gigawatt έως το 2030 και 300 GE έως το 2050, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων πάρκων, η οποία σήμερα περιορίζεται στα 12 GW, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5 φορές έως το 2030 και κατά 15 φορές έως το 2050.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, όλες οι θάλασσες που βρέχουν την ευρωπαϊκή ήπειρο –Μεσόγειος, Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα, Ατλαντικός- προσφέρονται για παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Η Βόρεια Θάλασσα διατηρεί τα πρωτεία στην αιολική ηλεκτροπαραγωγή, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία να περιλαμβάνονται στη λίστα των μεγαλύτερων ηλεκτροπαραγωγών.

Μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη είναι σήμερα η Βρετανία με συνολική ισχύ 10 GW, ωστόσο η χώρα αποχώρησε από την ΕΕ και δεν καλύπτεται από το νέο σχέδιο. Οι σημερινές υπεράκτιες εγκαταστάσεις βασίζονται σε ανεμογεννήτριες που στηρίζονται σε πυλώνες που πατούν στο βυθό, ωστόσο η νεότερη προσέγγιση των πλωτών ανεμογεννητριών θεωρείται υποσχόμενη.

Ενέργεια από τα κύματα και τις παλίρροιες

Όσον αφορά άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Κομισιόν ζητά 40GW κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας έως το 2050, αριθμός χαμηλότερος από τα 60GW που προβλέπονταν στο προσχέδιο του εγγράφου, πολύ μεγαλύτερος όμως σε σχέση με τη σημερινή ισχύ των 13 megawatt.

«Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, χάρη όμως στις απέραντες θάλασσες και την ευρωπαϊκή ηγεσία στη βιομηχανια, η ΕΕ έχει όλα όσα χρειάζονται για να αντεπεξέλθει στην πρόκληση» δήλωσε ο επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Γενς Τίμερμανς.

Το νέο σχέδιο, επισημαίνει το Reuters, θα απαιτήσει επενδύσεις 800 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050, ποσό που θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Επιτροπή προτίθεται τώρα να καταρτίσει κανόνες για την καλύτερη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης στις θαλάσσιες περιοχές και την παραχώρηση θαλάσσιων εκτάσεων που θα ηλεκτροδοτούν πάνω από μια ευρωπαϊκή χώρα ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι στόχοι για την αιολική ηλεκτροπαραγωγή μπορούν να επιτευχθούν χρησιμοποιώντας λιγότερο από 3% των ευρωπαϊκών θαλάσσιων υδάτων.

Όπως σχολίασε ο Σέργκι Μόροζ του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου, «χρειαζόμαστε καθαρή ενέργεια ακριβώς όσο χρειαζόμαστε και υγιείς θάλασσες».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...