13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η ελευθεροτυπία στα καλύτερά της…: «Ασφυκτική πίεση από Μέγαρο Μαξίμου» για ρεπορτάζ (Δ. Κρουστάλλη), με «λογοκρισία» σε άρθρο (Έλ. Ακρίτα) και κόψιμο εκπομπής (Π. Χαρίτος)

Ημερομηνία:

«Ελευθερία του Τύπου στην καπιταλιστική κοινωνία – αυτό σημαίνει να εμπορεύεσαι τον Τύπο και να ασκείς επίδραση πάνω στις λαϊκές μάζες. Ελευθερία του Τύπου – είναι η συντήρηση του Τύπου, πανίσχυρου μέσου επίδρασης πάνω στις λαϊκές μάζες, με έξοδα του κεφαλαίου». (Λένιν, «Άπαντα», τόμος 37, σελ. 495-496, ομιλία στο 1ο Συνέδριο της 3ης Διεθνούς).

Έχουμε και λέμε:

Η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη γράφει σήμερα τα παρακάτω:

«Την Δευτέρα αποχώρησα από το “Βήμα” και ομολογώ οτι αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Επειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοιού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση» (ολόκληρη η ανάρτηση εδώ).
Η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, λίγες μέρες πριν – στις 12 Δεκεμβρίου, έγραψε:
«Το σημερινό μου (σ.σ άρθρο) στα “Νέα” λογοκρίθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας και, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, δεν δημοσιεύεται στην στήλη μου του Σαββάτου» (ολόκληρη η ανάρτηση και το άρθρο εδώ).
Ακολούθησε η επιστολή παραίτησης της, την οποία και δημοσιοποίησε (διαβάστε εδώ).
O δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, μόλις προχθές – στις 14 Δεκεμβρίου, έγραψε:
«Απόψε στις 11:00 στην ΕΡΤ 1 το Α Μέρος του Roads «Λιβανος: Σε αναζήτηση ελπίδας». Την επόμενη Δευτέρα το Β Μέρος και ουσιαστικά το τελευταίο επεισόδιο του Roads, καθώς η ΕΡΤ σταματά την εκπομπή» (ολόκληρη η ανάρτηση εδώ). 

Τα παραπάνω συνέβησαν μόνο μέσα στις τελευταίες μέρες. Δεν πάμε πιο πίσω.

Με λίγα λόγια, μέσα σε πέντε 24ωρα έχουμε καταγγελίες από δημοσιογράφους για

  •  ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου για ρεπορτάζ,
  •  λογοκρισία σε άρθρο
  • κόψιμο εκπομπής.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία η περίφημη ελευθεροτυπια βρίσκεται στα καλύτερα της. Γεγονός, βέβαια, που…σοκάρει μόνο όσους  συνηθίζουν είτε να πέφτουν από τα σύννεφα, είτε να ανακαλύπτουν κάθε τρεις και λίγο την πυρίτιδα. Η οποία, όμως, έχει ανακαλυφθεί αιώνες πριν. Πολύ πρωτύτερα κι από τότε που ο Σταύρος Ψυχάρης, διαλαλούσε: «Δεν υπάρχουν όμως εφημερίδες (σσ: και γενικότερα ΜΜΕ, να συμπληρώσουμε εμείς) που να εκδίδονται για να εκφράζουν απόψεις διαφορετικές από εκείνες του ιδιοκτήτη τους ή να υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα».

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...