14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η επικίνδυνη “ανηφόρα” του ιού στην Κρήτη μέσα από ένα γράφημα – 449 κρούσματα από τον Μάρτη στα Χανιά, τα 286 τον Νοέμβρη, μόλις 5 μέχρι τον Ιούλη

Ημερομηνία:

Διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα που φαίνεται ότι έχει έρθει για να… μείνει δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο ΕΟΔΥ και αφορούν τις νέες μολύνσεις στην Κρήτη και την κατανομή αυτών ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Το απόγευμα της Τρίτης, ανακοινώθηκαν 45 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το Ηράκλειο να παίρνει πάλι κεφάλι από τα Χανιά, με 31 μολύνσεις. O αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει μία… σταθερότητα η οποία όμως δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει αρχές και πολίτες. Και αυτό γιατί αφενός καταγράφεται σχεδόν καθημερινά αύξηση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του νησιού ενώ και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά την τελευταία εβδομάδα, με τελευταίο θύμα του φονικού ιού μια 94χρονη που εξέπνευσε το πρωί της Τρίτης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Το πλέον ανησυχητικό όμως για τους γνωρίζοντες, για όσους δηλαδή παρακολουθούν και «διαβάζουν» καθημερινά τα δεδομένα, είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα και κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και την ενδοχώρα του Ηρακλείου και των Χανιων. Αυτή την άποψη είχε διατυπώσει άλλωστε – στο Livetalks – και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος ενώ και ο Κρητικός γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε ότι «στην Κρήτη είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι σε καλή».

Ειδικά το Ηράκλειο αρχίζει να «κοκκινίζει» επικίνδυνα και οι ειδήσεις αλλά και πληροφορίες συγκλίνουν σε αυτό. Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται σε μικρούς οικισμούς της ενδοχώρας, χωρίς να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι και η… αυξημένη κυκλοφορία λόγω ελαιοσυγκομιδής έχει βάλει το χεράκι της.

Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, λέγοντας ευθέως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις “χρησιμοποιούνται ως εργάτες αλλοδαποί που δεν ελέγχονται!”.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα γράφημα, ενδεικτικό της εξέλιξης της πανδημίας στο νησί από τον Μάρτιο δηλαδή έως και την Τρίτη 25 Νοεμβρίου. Και δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα μάλλον δεν πάνε καλά!

Συγκεκριμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι επιβεβαιωμένα 335 ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Επιπλέον μόνο το Νοέμβριο καταγράφονται 543 κρούσματα όταν από την αρχή της πανδημίας και έως τα τέλη Οκτωβρίου είχαμε μόλις 362. Μη λησμονούμε μάλιστα, ότι υπήρξαν μήνες, όπως ο Ιούνιος που τα κρούσματα ήταν… 0!

Χαρακτηριστικά και τα στοιχεία για τα Χανιά αφού από τα 449 κρούσματα που έχουν καταγραφεί τον Μάρτη, τα 286 έχουν καταγραφει από τις αρχές του Νοέμβρη. Μάλιστα, μέχρι τον Ιούλη τα Χανιά είχαν μόλις 5 κρούσματα!

Σε όλη την Κρήτη το Νοέμβριο καταγράφονται 987 κρούσματα. Τα στοιχεία αυτά – εκτός όλων των άλλων – πρέπει να μας κινητοποιήσουν για περισσότερη προσοχή και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων.

cretalive.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...