27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η επιστημονική υπηρεσία του Γερμανικού Κοινοβουλίου θεωρούσε και τις γερμανικές αποζημιώσεις βάσιμες…

Ημερομηνία:

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Όπως μας υπενθύμισε και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος η ίδια “επιστημονική υπηρεσία” του Γερμανικού Κοινοβουλίου που χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης πριν μερικά χρόνια θεωρούσε και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για γερμανικές αποζημιώσεις βάσιμο, αμφισβητούσε ότι η γερμανική στάση συνάδει με το διεθνές δίκαιο και πρότεινε η Ελλάδα και Γερμανία να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

Πιο αναλυτικά και στην πιο πρόσφατη περίπτωση, στις 10 Ιουλίου του 2019, σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση η επιστημονική υπηρεσία της Bundestag εξέφρασε την άποψη ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί – ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου.  Το πόρισμα αμφέβαλλε επίσης για το κατά πόσον λόγω υπογραφής της «Συνθήκης δύο συν τέσσερις» το 1990 (γερμανική ενοποίηση) δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων. Στην έκθεση γινόταν αναφορά ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη σύναψη αυτής της Συνθήκης δεν προκύπτουν για αυτή ούτε υποχρεώσεις, ούτε δικαιώματα. Συνεπώς, ακόμη κι αν το ζήτημα των επανορθώσεων δεν αναφέρεται στη Συνθήκη αυτή, με την οποία οριστικοποιήθηκε το τελικό μεταπολεμικό καθεστώς της Γερμανίας, δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν υφίσταται.

Πέραν αυτού η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής επεσήμαινε ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της – ούτε με δήλωσή της και ούτε σιωπηρά. Η έκθεση αναφέρει τις κατά καιρούς ρηματικές διακοινώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με τις οποίες καθιστούσαν σαφές ότι το ζήτημα των επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι θα πρέπει να επιλυθεί. Η τελευταία ρηματική διακοίνωση έγινε μόλις πρόσφατα. Μάλιστα, η επιστημονική υπηρεσία της βουλής και προκειμένου να υπάρξει «νομική σαφήνεια» πρότεινε η Γερμανία και η Ελλάδα να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Ένα τέτοιο βήμα προϋπόθετε όμως τη σύμφωνη γνώμη και της Γερμανίας, πράγμα που απόρριψε η γερμανική κυβέρνηση.

Παρά τη θέση της υπηρεσίας, το Γερμανικό Κοινοβούλιο και η Γερμανική κυβέρνηση έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της ότι τέτοια ζήτημα δεν υφίσταται αφού θεωρούν ότι έχει λυθεί κατά το παρελθόν.

Συνεπώς, και στην περίπτωση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου, είναι μεν μία κίνηση που όμως δε σηματοδοτεί τίποτα το ουσιαστικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την πρωτοφανή δίωξη στον Δ. Ανθούση

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν Χανίων καταγγέλλει  στον Χανιώτικο...

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να μας “κάψει” τον εγκέφαλο;

Ενίοτε αισθάνεσαι πως «καίγονται» εγκεφαλικά κύτταρα σε συναναστροφές. Όντως...