17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ζωή σου σε φράχτες

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Αναλυτής AEJ/IFJ

«Αν η ζωή σου είχε αξία θα το είχε ήδη αποδείξει πολεμώντας με νύχια και με δόντια για να την διατηρήσεις έστω και ακρωτηριασμένη».

Αναρωτιόμαστε, γράφουμε και προσπαθούμε να αναλύσουμε τι πάει στραβά σε αυτόν τον τόπο και μένουμε άπραγοι στην κατακρεούργηση της θεωρητικής αξιοπρέπειας μας. Θεωρητικά, διότι δεν έχουμε αξιοπρέπεια εφόσον δεν έχουμε αξία ως ζωές. Έχουμε τιμή. Μας έχουν κοστολογήσει για την εκπαίδευση μας, την εργασία μας, την υγεία μας, την ψήφο μας, τον φόρο μας, την κηδεία μας.

Αγωνιζόμαστε για να μην πέσει κι άλλο η τιμή μας.

Ο φράχτης της ελευθερίας σου είναι ψηλός… ξέρω τι θα δω, γιατί το έχω ξαναδεί. Ξένο ανάμεσα στους συμπατριώτες σου να ψάχνεις το γιατί σε πρόδωσαν πάλι τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Θα βρίζεις τον εαυτό σου που πάλι πιάστηκες στα δίχτυα των λόγων και όχι των πράξεων. Που άκουγες αλλά δεν έβλεπες τι έκρυβε το βλέμμα τους όταν ξεστόμιζαν «Πατρίδα, Ελλάδα, Ελπίδα, Αξιοπρέπεια».

Θα σε δω στα σκαλιά της εφορίας να κρατάς τους φακέλους που δικαιολογούν το «δεν έχω» αλά δεν θα δικαιολογήσουν πως έχεις το δικαίωμα να αναπνέεις αφορολόγητα… θα σε δω να περπατάς στους δρόμους και να μην λες «καλημέρα» σε κανέναν. Την επόμενη μέρα θα ανοίξεις το παράθυρο και δεν θα σε συγκινεί πια ο ελληνικός ήλιος. Στα μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου δεν θα κολλάς πια το «να μην ξεχάσω να ζήσω άλλο» αλλά το «δεν πάει άλλο». Θα δω το περήφανο παράστημα σου να γίνεται φιγούρα με τους ώμους σκυφτούς.

Πουθενά ανάμεσα στις χιλιάδες σελίδες των μνημονίων, δεν υπάρχει η αξία της ζωής. Μόνο η τιμή. Καταντήσαμε εμπόρευμα με μικρή ημερομηνία λήξης κατασκευασμένο με κακής ποιότητας υλικά.

Η εκποίηση της αξιοπρέπειας μας είναι ήδη εμφανή και φρικαλέα. Την επόμενη μέρα δεν θα γνωριζόμαστε. Σίγουρα θα ξέρουμε και οι δύο ότι ο προσωπικός μας φράχτης που μας χώριζε δεν ορίζεται από το ύψος αλλά από την ανάγκη σου για ελευθερία.

simplemangreek.blogspot.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...