28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η Ιστορική γέφυρα στο Κακοδίκι κατέρρευσε ολοσχερώς | Φωτός

Ημερομηνία:

Κωστής Πετράκης, Κοινωνιολόγος

Όπως πληροφορηθήκαμε προ ημερών, από συγχωριανό μας που χρειάστηκε να περάσει το ποτάμι για να πάει στην περιουσία του, η ιστορική λιθόκτιστη μονότοξη γέφυρα που βρισκόταν στο Κακοδίκι του δήμου Καντάνου Σελίνου, δεν υπάρχει πια.

Δυστυχώς, όπως είχαμε από το 2009 προαναγγείλει, κατέρρευσε τελικά στις αρχές του 2018, εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη.

Τι και αν χαρακτηρίστηκε το 2005 ως ιστορικό μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΣΑΚ/Γ/14365/423/18- 3-2005 διότι «πρόκειται για αξιόλογη τεχνική κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα (1905) και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της τεχνικής παράδοσης που βασίζεται στην θολοδομία. Το παραπάνω γεφύρι αποτελεί σημαντική ιστορική μαρτυρία για τον τρόπο επικοινωνίας κοινωνικοοικονομική οργάνωση της περιοχής και είναι συνδεδεμένα με τις μνήμες των κατοίκων»;

Τι και αν επανειλημμένως κρούσαμε τον κώδωνα κινδύνου και ζητήσαμε την βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και του Υπουργείου Πολιτισμού με έγραφα και σχετικά δημοσιεύματα (12/11/2009, 12/12/2009, 15/06/2010, 10-10-2013);

Τι και αν ο κ. Σταυρουλάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρ πολίτικος μηχανικός, συνέστησε ομάδα εργασίας που εκπόνησε την προμελέτη για το πέτρινο ιστορικό γεφύρι στο Κακοδίκι και την κατάθεση πρότασης επείγουσας αναστήλωσής του, από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να μην προχωρήσει η ζημιά και να δοθεί χρόνος για την ολική επισκευή;

Χαθήκανε στους δαίδαλους της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

Οργή και θλίψη στο αντίκρισμα των ερειπίων της “καμάρας”  όπως λέγονταν στην ντοπιολαλιά.

Οργή για τους υπευθύνους των αρμοδίων υπηρεσιών που δεν έπραξαν τα δέοντα.

Οργή για τις δημοτικές αρχές του τόπου που τουλάχιστον από το 2009 και έπειτα ήταν κοινωνοί της επικείμενης κατάρρευσης και αδιαφόρησαν ή ολιγώρησαν.

Θλίψη για την πρώην “συναγωνίστρια”  και νυν αντιδήμαρχο Κα Αλφιέρη που ξέχασε να μας ενημερώσει, όπως άλλοτε ως αντιπολιτευόμενη,  με δημόσιες επιστολές, για τις ενέργειες της σχετικά με τη διάσωση της ιστορικής γέφυρας.

Οργή και θλίψη για τους συμπατριώτες μου  που ενστερνιστήκαν και επαναπαύτηκαν στην ηλίθια άποψη: «Ε, αφού άντεξε τόσα χρόνια, δεν φοβάται πια να πέσει».

Καλούνται οι υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και Πολιτισμού να προσέλθουν άμεσα για την αυτοψία και την έκδοση άδειας διάνοιξης του ποταμιού από τα ερείπια του μνημείου, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρακαλείται η Δημοτική Αρχή του  τόπου, σε συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού μας,  να μεριμνήσει για την τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης: “Εδώ υπήρχε η Ιστορική Γέφυρα Κακοδικίου. Εχάθη από την αδιαφορία μας”

"google ad"

ΥΓ. Σε μια ευνοούμενη πολιτεία θα αναμέναμε την παρέμβαση του κκ Εισαγγελέα για τον καταλογισμό των ευθυνών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...