19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Κερατέα μας στέρησε πολλούς ανάμεσά τους και τον ΜΑΝΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗ

Ημερομηνία:

Με αφορμή το προχθεσινό αναλυτικό αφιέρωμά μας στο αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας το 1969 θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στη μεγάλη προσωπικότητα του Μανόλη Συμβουλάκη, ενός από τα 90 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Ο Μανόλης Συμβουλάκης γεννημένος στα Χανιά, κάτοικος Χαλέπας, σπούδασε γεωπόνος. Ζυμώθηκε μέσα στους αγώνες και ανέπτυξε έντονη δράση στο Φοιτητικό Κίνημα.

Εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και στη συνέχεια Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών με έδρα την ιστορική Γενναδίου 7 (όπου έχει ληφθεί και η φωτό του κειμένου σε μια προσωπική επίσκεψη του Ανδρέα στην έδρα του ιστορικού Συλλόγου)

Ο Μανόλης Συμβουλάκης πρόεδρος, ο Γιάννης Αγγελάκης γραμματέας του Συλλόγου με αποφάσεις του Δ.Σ. διοργάνωσαν επιτυχείς περιοδείες στην Κρήτη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Μίκη Θεοδωράκη όπου οι Κρήτες αποθέωσαν τους δύο πρωταγωνιστές των αγώνων για αλλαγή και δημοκρατία.

Ο Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών διοργάνωσε επίσης την ιστορική συνεστίαση στην Εσπέρια στην Αθήνα με ομιλητή τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Μανόλης Συμβουλάκης, ο Γιάννης Αγγελάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Δημήτρης Σαρρής. Όλοι τους έχουν φύγει… Εν ζωή είναι μόνο ο Δημήτρης Σαρρής από το Ηράκλειο. Όλοι στη φωτογραφία είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών και η φωτογραφία ελήφθη στα γραφεία του Συλλόγου.

Όλα αυτά προδικτατορικά. Γιατί με το που ήλθε η δικτατορία ο Μανόλης Συμβουλάκης και οι άλλοι του Δ.Σ. βρέθηκαν στο στόχαστρο. Πρώτο κτύπημα το εξαναγκαστικό κλείσιμο των γραφείων του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών και η διάλυση του Συλλόγου.

Αρκετοί λένε ότι δεν ήταν τυχαίο γεγονός και «ατύχημα» η πτώση του αεροπλάνου της Ολυμπιακής στην Κερατέα. Επισήμως ισχυρίζονται ότι δεν λειτούργησαν τα ραντάρ και το αεροπλάνο λόγω κακοκαιρίας και πυκνής ομίχλης αποπροσανατολίστηκε με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

Πολλοί απέδωσαν το γεγονός στην παρουσία του ασυμβίβαστου μαχητή της δημοκρατίας πολλά υποσχόμενου για το μέλλον της χώρας Μανόλη Συμβουλάκη. Είχαν άδικο;

ΥΓ: Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Μανόλης Συμβουλάκης ήταν γοητευμένος από την αριστερά της Ένωσης Κέντρου τότε και γενικά τις ιδέες που εξέφραζε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ήταν ένθερμος οπαδός του. Ως απόδειξη μπορούμε να επικαλεστούμε την κάθοδό του στα Χανιά με την κομματική ιδιότητά του ως υπεύθυνος Κρήτης Πελλοποννήσου της ΕΔΗΝ. Η αποστολή του ήταν η απομόνωση φράξιας που λειτουργούσε στα Χανιά και είχε ως αναφορά το “συγκρότημα Λαμπράκη”

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...