17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η Κρήτη ζει και ανθίζει στην Αυστραλία: Μεγάλη η συμμετοχή Κρητικών στο φεστιβάλ Αντίποδες – Ομιλίες και για την ελληνικότητα της Μακεδονίας | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

 Η Κρήτη ζει στην Αυστραλία, τα παιδιά των κρητικών μαθαίνουν ελληνικά και κρητικούς χορούς. Και στο φεστιβάλ Αντίποδες, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ της Αυστραλίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εδώ και 31 χρόνια η Κρήτη έλαμψε. Και φέτος συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι τραγουδιστές από Ελλάδα αλλά και ο κρητικός Γιάννης Χαρούλης που καταχειροκροτήθηκε.

Οι Κρήτες προσπαθούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν να μαθαίνουν την παράδοση με τον πληθυσμό τους να έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Χαρακτηριστικές είναι και φωτογραφίες που μας έστειλε ομογενής από την Αυστραλία:

Το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street της Μελβούρνης εξελίχθηκε και σε εκδήλωση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονία

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας«Νέος Κόσμος» ο πολιτειακός πρωθυπουργός Daniel Andrews αναμένεται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα επιχορηγήσει με το ποσόν των 600.000 δολαρίων το Φεστιβάλ «Αντίποδες» για την επόμενη τετραετία.

Επιπλέον η πολιτειακή κυβέρνηση θα διαθέσει άλλες 337.000 δολάρια για την ολοκλήρωση της Ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου. Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Andrews είχε κάνει τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου τμήματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Ελληνικό Κέντρο λέγοντας ότι «η ζωφόρος είναι ένα φανταστικό σύμβολο για τον εορτασμό της 120ης επετείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και μια πραγματική γιορτή της ελληνικής συμβολής στην πόλη, το κράτος και το έθνος μας».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές , που ήταν παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, η ομογενής υπουργό Προσχολικής Εκπαίδευσης Τζένη Μικάκου, ανακοίνωσε την διάθεση 150.000 δολαρίων για την υλοποίηση του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» της Πέμπτης. Μάλιστα η κα Μικάκου έκανε την Πέμπτη και σχετική ομιλά (και στα ελληνικά) στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

Στη Μελβούρνη θα πραγματοποιηθεί και συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα γίνει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, αλλά και η έναρξη του Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale Street είχε έντονο «Μακεδονικό χρώμα».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5FzqGa1szx0″]

Το έναυσμα το έδωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντανιέλ Άντριους ο οποίος θυμήθηκε ότι «είχε δίκιο πριν πολλά χρόνια ο λαοφιλής Εργατικός πρωθυπουργός Γκοφ Ουίτλαμ που είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική», κάτι που επανέλαβε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάϊ.

Για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μίλησε και ο «Μακεδών» όπως είπε και ο ίδιος, επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης ενώ και άλλοι ομιλητές στη συνέχεια θύμισαν πως την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα γίνει τελικά στη Μελβούρνη το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και όχι στις 4 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Στο μεταξύ το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street ήταν χωρίς αμφιβολία το «μεγαλύτερο και το καλύτερο», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης που είπε μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι το φεστιβάλ με τους περισσότερους επισκέπτες στην παγκόσμια ελληνική διασπορά

– Έχει τα περισσότερα περίπτερα – πάνω από 80 κατά μήκος της Lonsdale Street, καθώς και 3 μεγάλες εξέδρες

– Πούλησε πάνω από 20.000 σουβλάκια, είχε 500 χορευτές, 70 τραγουδιστές και 40 ηθοποιούς

"google ad"

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης:

– Λειτουργεί 15 σχολεία

– Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου

–  το Κολλέγιο Alphington Grammar

Πραγματοποίησε φέτος:

– 50 διαλέξεις

– Διεθνή συνέδρια

– Εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική

– Φεστιβάλ συγγραφέων

– Φεστιβάλ τροφίμων

Ο Εργατικός ηγέτης Μπιλ Σόρτεν χαρακτήρισε τους Έλληνες «καλούς Αυστραλούς» και πρόσθεσε πως το κόμμα του όταν θα ανέλθει στην εξουσία θα τους εξασφαλίζει το δικαίωμα της μεταφορά της σύνταξης στο εξωτερικό.

Μίλησαν ακόμα η πρέσβης της Ελλάδας κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη και εκπρόσωπος του δήμου Μελβούρνης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...