16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Κρήτη στην πρώτη γραμμή: Σημαντική έρευνα για την ανοσία του κορωνοϊού – Τι ανακοίνωσε ο Τσιόδρας

Ημερομηνία:

Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η μία από τις τέσσερις εξαιρετικά σημαντικές μελέτες με τις οποίες θα γίνει προσδιορισμός του ποσοστού του πληθυσμού της χώρας που έχει νοσήσει συνολικά από τον κορωνοϊό, δίνοντας σημαντικά στοιχεία ως προς τη δημιουργία αντισωμάτων και την ανοσία που αναπτύσσουν όσοι έχουν περάσει τη νόσο.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Τη διενέργεια της σχετικής μελέτης την είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη.

Όπως είχε εξηγήσει μιλώντας για τη μελέτη ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, η διαδικασία των τεστ στο γενικό πληθυσμό της Κρήτης θα γίνει σε δύο φάσεις, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να δουν το μέγεθος της ανοσίας στο νησί μας.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στην ομάδα των επιστημόνων από το νησί που πρωτοπορεί, μιας και η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που είχε ήδη εδώ και βδομάδες ξεκινήσει την έρευνα της ανοσίας, έχοντας στο πλευρό της τόσο την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης όσο και τον ΕΟΔΥ.

Με βάση τα αποτελέσματα θα μπορεί πλέον να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από το χρονοδιάγραμμα της ανοσίας στην Κρήτη, ώστε να μη βαδίζουμε στα τυφλά σε επίπεδο χώρας – αποτελέσματα τα οποία θα καθορίσουν το επόμενο βήμα από την κυβέρνηση σε σχέση με τη σταδιακή αποκλιμάκωση ή όχι των μέτρων στη μάχη που δίνεται κατά του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορπουδάκη αναφέρθηκε σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την Κρήτη στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την καταγραφή της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, με τα αποτελέσματα να δίνουν στην επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό όπλο για το πώς θα κινηθεί η επόμενη μέρα στο νησί και στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος που μπορεί να έρθει το φθινόπωρο.

Οι μελέτες για την ανοσία

Ο καθηγητής Τσιόδρας, ανακοινώνοντας χθες τις μελέτες, εκτίμησε ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό. Όπως είπε, για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα καταδείξουν καλύτερα το ποσοστό αυτών που πέρασαν τη νόσο και έχουν δημιουργήσει αντισώματα:

  1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μελέτη η οποία μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.
  2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
  3. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
  4. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...