Βίντεο: Η μεγάλη κακοκαιρία του 1968 στην Κρήτη με τους 6 νεκρούς και τους 400 άστεγους πλημμυροπαθείς και η επίσκεψη του Παττακού

Κανένα σχόλιο

Οι καταστροφές που βιώσαμε αυτό τον Φεβρουάριο στα Χανιά δεν ήταν πρωτοφανείς για την περιοχή μας.

Το 1968, στις 29 Φεβρουαρίου, η Δυτική Κρήτη χτυπήθηκε από μια τρομερή θεομηνία. Αποτέλεσμά της ήταν 6 νεκροί, δεκάδες τραυματίες αλλά και περίπου 400 άστεγοι, πολλές κατεστραμμένες οικίες και άλλες υλικές ζημιές σε υποδομές.

Η Χούντα κήρυξε τη βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως».

"Sponsored links"

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η πρωτοφανή θαλασσοταραχή προξένησε ζημίες ακόμα και σε σημεία του λιμανιού των Χανίων που χρονολογούνταν από την εποχή των Ενετών.

Πηγή: Ταχυδρόμος 1ης Μαρτίου 1968- αναφορά Μ. Καββαδία

Την Κρήτη είχε επισκεφθεί ο Παττακός με το ανώτατο στέλεχος της Χουντικής κυβέρνησης να επιθεωρεί περιοχές που είχαν δεχθεί πλήγματα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο οι εικόνες είναι τρομακτικές με ολόκληρες περιοχές να είναι ισοπεδωμένες.

Στο βίντεο πάντως είναι εμφανής και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος από το δικτατορικό καθεστώς. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο όπου ο Παττακός εισέρχεται σε κτίριο γεμάτο με παιδιά που γυρνώντας το πρόσωπό τους παίρνουν από άγνωστο πρόσωπο την εντολή να αρχίσουν να χειροκροτούν ενώ κάποιοι… του φίλησαν ακόμη και το χέρι.

Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας ΕΔΩ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις