22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα πάντα ρει: Η Μεσόγειος εξαφανίζεται κάθε χρόνο – Δημιουργείται μία νέα ήπειρος, Ευρωαφρική

Ημερομηνία:

Η Μεσόγειος θάλασσα εξαφανίζεται κάθε χρόνο. Οι Μεσογειακές ακτές επεκτείνονται κατά περίπου δύο εκατοστά ετησίως κι αν συνεχίσουν μ′ αυτόν τον ρυθμό, η Μεσόγειος θα εξαφανιστεί και στην θέση της θα υψωθεί μία οροσειρά τόσο μεγάλη όσο τα Ιμαλάϊα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Economist, η Αφρικανική και η Ευρωπαική ήπειρος συγκρούονται πολύ αργά αλλά πολύ σταθερά εδώ και 40 εκατομμύρια χρόνια, σπρώχνοντας τις Άλπεις και τα Πυρηναία. Στα επόμενα 50 εκατομμύρια χρόνια οι δύο ήπειροι θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν μία νέα ήπειρο, την Ευρωαφρική (Eurafrica). 

Η εξαφάνιση της Μεσογείου – και βεβαίως και της Κρήτης – είναι μία πρόβλεψη με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι γεωλόγοι. Η τύχη των ωκεανών, ωστόσο, δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η πιό γνωστή πρόβλεψη έχει γίνει από τον γεωλόγο του Πανεπιστημίου του Τέξας, Κρίστοφερ Σκοτίζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ατλαντικός ωκεανός, που τώρα επεκτείνεται, στα επόμενα 200 εκατομμύρια χρόνια θα συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα την ένωση της Αμερικανικής ηπείρου με την Ευρωαφρική. 

Σύμφωνα με άλλους γεωλόγους, θα συμβεί ακριβώς το ανάποδο. Ο Ατλαντικός θα συνεχίσει να επεκτείνεται ενώ ο Ειρηνικός θα κλείσει και η Καλιφόρνια θα ενωθεί με την ανατολική Ασία. 

Ενα άλλο σενάριο προβλέπει την μετακίνηση όλων των ηπείρων προς τον βορά, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του Ατλαντικού και την δημιουργία της ”Αμάσια” γύρω από τον Βόρειο Πόλο. 

Στις αρχές του 2018, ο Χοάο Ντουάρτε του Πανεπιστημίου της Λισαβώνας υποστήριξε ότι και ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός θα κλείσουν και η Ασία θα χωριστεί στα δύο, κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με την Ινδία. Ενας νέος, τεράστιος ωκεανός θα δημιουργηθεί στην θέση τους και όλες οι γήινες μάζες του πλανήτη θα ενωθούν σε μία. 

Σε κάθε περίπτωση – και κατά πάσα πιθανότητα – όσο κι αν ανατραπεί η ισορροπία μεταξύ νερού και γης στην επιφάνειά του, ο πλανήτης θα βρίσκεται στην θέση του μετά από 200 εκατομμύρια χρόνια. Για το ανθρώπινο είδος δεν βάζουμε στοίχημα.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...