Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία αντιμετώπισης της ρύπανσης – Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 4η συνάντηση των εταίρων του έργου “ΤΑΝΙΑ” του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Europe που πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι της Φιλανδίας.

Στα πλαίσια του έργου, περιφέρειες της Ευρώπης και πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Φιλανδία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα συνεργάζονται με σκοπό να εντοπίσουν, να αναδείξουν και να προωθήσουν την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών για την αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και υδάτων.

Κατά τη συνάντηση, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως και κάθε συμμετέχουσα Περιφέρεια, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη στρατηγική της, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων, επισημαίνοντας τα σημεία εκείνα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από το έργο «ΤΑΝΙΑ» (Treating Contamination through Nanoremediation).

"Sponsored links"

Στη συνέχεια, οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που έχουν εντοπιστεί στην περιφέρειά τους, οι οποίες συζητήθηκαν σε στρογγυλά τραπέζια (workshops), προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης της πρακτικής και να αξιολογηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι ξεναγήθηκαν στο ερευνητικό κέντρο SOILIA, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και της Φιλανδικής Περιφέρειας Λάχτι. Το κέντρο SOILIA αποτελεί το πρώτο επιστημονικό κέντρο στη Σκανδιναβία, όπου μπορούν να δοκιμαστούν πειραματικές τεχνολογίες αποκατάστασης ρυπασμένων εδαφών και υδάτων για πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, οι εταίροι επισκέφθηκαν τις Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του Δήμου Päijät-Häme, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις διάφορες μεθόδους ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και ενέργειας από τα απορρίμματα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ταφή μόλις του 3% των απορριμμάτων.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν στη συνάντηση η συντονίστρια του έργου Κατερίνα Βαβαδάκη, στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού που υλοποιεί το έργο, η Μαρία Αποστολάκη, στέλεχος του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Άρης Στρατάκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Χανίων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις