Η οικογένεια της Κρήτης που διαθέτει σωματείο και έχει ρίζες στο νησί από το 961

Κανένα σχόλιο

Έχουμε συνηθίσει μεγάλες οικογένειες της Κρήτης, να έχουν το προστάτη άγιό τους και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να συγκεντρώνονται σε προσκυνήματα και να συσφίγγουν τις σχέσεις τους. Η οικογένεια των Ρουκουνάκηδων όμως κατέχει μία ασυνήθιστη πρωτιά: διαθέτει σωματείο με την επωνυμία: “Οικογενειακό Σωματείο “Ο Ρούκουνας του Βυζαντίου και της Κρήτης”.

Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο πρόεδρος Ιωάννης Ρουκουνάκης, η ανάγκη που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου, ήταν η επιθυμία γνωριμίας των μελών της οικογένειας των Ρουκουνάκηδων με τις ρίζες τους, που κρατούν από το Βυζάντιο και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους.

Η αρχική “εστία” της οικογένειας ήταν το χωριό Χάρακας. Οι Ρούκουνες (όπως αρχικά ήταν το επίθετο πριν προστεθεί η κρητική κατάληξη -άκης), ήρθαν στην Κρήτη από το Βυζάντιο επί Νικηφόρου Φωκά το 961 και έμειναν στο νησί, μετά την απελευθέρωση από τους Σαρακηνούς, προσφέροντας στη διοίκηση και ενισχύοντας το χριστιανικό στοιχείο.

"Sponsored links"

Επί τουρκοκρατίας, και εξαιτίας της δολοφονίας ενός Τούρκου Αγά από έναν Ρουκουνάκη, τα μέλη της οικογένειας αναγκάστηκαν να φύγουν από τον Χάρακα και να διασκορπιστούν σε όλη την Κρήτη, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Το επόμενο συναπάντημα των Ρουκουνάκηδων είναι στις 26 Ιουλίου, στη Μονή Κρεμαστών

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live