21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η “οργή” της Belvedere έπιασε τόπο: Αυτό που έλειπε από τα Χανιά ήταν άλλο ένα ξενοδοχείο;

Ημερομηνία:

Δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας από τότε που δημοσιεύαμε είδηση σχετικά με την οργή που εξέφραζε η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Belvedere για την «παράνομη κατάληψη» που «έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων». Κατηγορούσε τις αρχές του τόπου για «παγιωμένη κατάσταση αδράνειας» ενώ σημειώνε ότι «η τοπική κοινωνία φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με υτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας».

Τελικώς, σήμερα αργά μεσάνυχτα μέσα στο βαθύ σκοτάδι, η κατάληψη Rosa Nera εκκενώθηκε και η επένδυση πλέον θα μπορεί να προχωρήσει. Βεβαίως είναι μία επένδυση η οποία αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την κατάληψη αλλά από ένα πολύ μεγάλο μερίδιο πολιτών, και πολλών προσωπικοτήτων του τόπου, από ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών, αρχαιολόγων, επιστημόνων, πολιτικών.

Αντιδράσεις είχαν σημειωθεί και για το κατά πόσο είχε το δικαίωμα το Πολυτεχνείο Κρήτης να επιτρέψει τη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου σε ξενοδοχείο αφού το κτίριο δωρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας – μετά από πολυετείς αγώνες της τοπικής κοινωνίας – στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς λόγους.

Η εκκένωση της κατάληψης έρχεται μία στιγμή όπου οι λαϊκές αντιστάσεις αναμένεται να κορυφωθούν. Βλέπετε, η κρίση που γεννά η πανδημία του κορωνοϊού – είναι αναπόφευκτο – θα δημιουργήσει λαϊκές αντιδράσεις. Και στα Χανιά, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους, η κατάληψη Rosa Nera υπήρξε κέντρο οργάνωσης των λαϊκών κινηματικών αντιδράσεων.

Στο κτίριο της κατάληψης έχουν γίνει αμέτρητες συσκέψεις και συναντήσεις κινηματικών φορέων, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες εκδηλώσεις, έχουν οργανωθεί δεκάδες συζητήσεις.

Στη θέση της θέλουν να δημιουργήσουν άλλο ένα ξενοδοχείο. Πότε γίνεται αυτό; Τη στιγμή όπου ο τουρισμός καταρρέει με πολλούς να θεωρούν ότι θα πάρει πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στα πρότερα επίπεδα τουριστικής κίνησης.

Κλείσανε λοιπον ενα κοινωνικό χώρο για να φτιάξουν ένα ακόμα ξενοδοχείο για πλούσιους μία περίοδο όπου ο τουρισμός καταρρέει.

Γιατί είναι και αυτό ένα ζήτημα, το τι θα γίνει στο κτίριο. Και μοιάζει στη σημερινή συγκυρία τόσο παράωρη η δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων, σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του νομού. Λες και στην καταστροφή που θα βιώσουμε τόσο έντονα στην Κρήτη λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού η κυβέρνηση το μόνο που έχει να προτείνει είναι περισσότερο από την ίδια μονοκαλλιέργεια.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...