20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η πανδημία εκτόξευσε τον πλούτο των κροίσων και διπλασίασε την ακραία φτώχεια

Ημερομηνία:

Οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, όπως ανέφεραν σήμερα οι συντάκτες μια νέας παγκόσμιας μελέτης, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία.

Πάνω από 8.700 άνθρωποι σε 24 χώρες συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρίας Glocalities στην αρχή και το τέλος του 2020, με τα ευρήματα να αποτυπώνουν αύξηση στο ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι οι διαφορές στο εισόδημα πρέπει να μειωθούν.

Καθώς ο κορωνοϊός σφυροκόπησε πέρυσι την παγκόσμια οικονομία, η έρευνα αποτύπωσε επίσης αύξηση κατά 10 μονάδες στο ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η αξιοπρεπής εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη είναι τα σημαντικότερα μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«Ήταν ένα χαστούκι για τους ανθρώπους και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», δήλωσε ο Ρόναλντ Ινγκλεχαρτ, ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης, στο Thomson Reuters Foundation, αναφερόμενος στην πανδημία.

«Χρειαζόμαστε κυβερνητική παρέμβαση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δεν θέλουμε μια κρατικά ελεγχόμενη οικονομία αλλά κάποιοι από τους πόρους χρειάζεται να ανακατανεμηθούν για να εξισορροπηθεί αυτή η ισχυρή τάση».

Πολιτικές που θα δημιουργήσουν «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», στους τομείς της φροντίδας των παιδιών, της περιβαλλοντικής προστασίας και των υποδομών θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απογοήτευση αναφορικά με την ανισότητα στα εισοδήματα, πρόσθεσε ο Ινγκλεχαρτ.

Οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ανισότητες στα εισοδήματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για την ανισότητα στα εισοδήματα παρά για την ανεργία ή την οικονομική ανάπτυξη στα τέλη του 2020, με το ποσοστό να είναι αυξημένο σε σχέση με το 29% στις αρχές του έτους, πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

«Συναισθήματα όπως σύγχυση, φόβος, απογοήτευση, το να νιώθει κανείς ότι δεν έχει ‘πλέον προοπτικές’, όλα αυτά έχουν ενταθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, ένας ακόμα εκ των συντακτών της μελέτης.

«Άρα, αυτό απαιτεί πολύ συνετές και σωστές κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να διοχετευθεί αυτή η αναστάτωση σε μια θετική κατεύθυνση».

Ο Ίνγκλεχαρτ δήλωσε πως βλέπει ενδείξεις αυτών των συναισθημάτων στους φοιτητές που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Η αγορά εργασίας είναι ζοφερή…Οι καλύτεροι φοιτητές μου, τα ‘αστέρια’, βρίσκουν δουλείες χαμηλότερου επιπέδου από αυτό που περίμεναν. Και αυτοί που δεν είναι ‘αστέρια’ δεν βρίσκουν τίποτα», είπε.

Η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 3,5% πέρυσι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), και πολλές μελέτες έχουν αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει εντείνει τις οικονομικές ανισότητες.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει διπλασιαστεί σε πάνω από 500 εκατ., σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα η οργάνωση Oxfam.

"google ad"

Στο μεταξύ, ο συνολικός πλούτος των κροίσων του κόσμου αυξήθηκε κατά 3,9 τρισ. δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2020 στα 11,95 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...