Η ποιητική θεραπεία μιας απλής απλώστρας

Κανένα σχόλιο

Της Κωνσταντίνας Γεωργαντά

Τι είμαι πια;

Πώς γίνεται να βρίσκομαι εδώ;

"Sponsored links"

Εγώ; Μια απλή απλώστρα;

Μια απλή απλώστρα μας μιλά για πράγματα απλά απαλά απλώνοντας πάνω στα όνειρά μας τη δική της απλωσιά.

Η «Ιστορία μιας απλής απλώστρας» (onFoot.gr, Δεκ. 2017) από τη δημιουργική ομάδα ΑΤΟΜ σε κείμενο της Πηνελόπης Γκίνη, εικονογράφηση της ΕλισσαβέταςΔανδάλη και σελιδοποίηση της Ευγενίας Κασπαρίδου μας αφήνει να γευτούμε τα πρώτα χρώματα καθώς ζεσταίνουν τον ουρανό, να ακουμπήσουμε τη μέρα που έρχεται, να ακούσουμε τη φλόγα της επιθυμίας και … «Ouverture! Και φύγαμε!»

27459026_330619114097727_7752182804263228843_n

Η επικοινωνία μέσα από το βλέμμα, την αφή, τα ακούσματα – καθώς η ιστορία συνοδεύεται από επιλεγμένα κομμάτια της jazzμουσικής και εμπεριέχει κομμάτια από τα λογής υφάσματα που κοσμούν τις χορδές της απλώστρας – μας αφήνει έμπλεους πτήσεων για «καλές πραγμάτειες» και «ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής» που ξυπνάνε ένα σωρό αισθήσεις.

Την ίδια στιγμή, η παρήχηση της «απλής απλώστρας» μας θυμίζει ότι απλοί συνειρμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα αλληλουχία στο συμβολισμό της ζωής μαςμε το ‘πλένω’ από το ‘πλέω’ να απέχουν ένα ‘ν’ μοναχάκαι με ‘άπλετο’ φως να διαχέεται μέσα από ένα φρεσκοπλυμένοπρώην‘άπλυτο’ ρούχο.

Μια απλή απλώστρα που ποθεί να ταξιδέψει, να μάθει και να μάθει, γίνεται η ίδια η λέξη που ξαπλώνει με ηδυπάθεια, όπως έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις, για να παντρευτεί τους ήχους περνώντας μέσα από την «κάθαρση της ποιητικής θεραπείας» και να μας αποκαλυφθεί καινούρια και απρόοπτη αναγεννημένη λέξη.[1]

Ετούτη τη λέξη πάρτε την και κάντε τη δικό σας τραγούδι.

[1] Μάνος Χατζιδάκις, «Η λιποθυμία των λέξεων πάνω σε πέντε γραμμές», Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι, Αθήνα: Ίκαρος, 1988.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις