20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η προφητική ομιλια του Μπιλ Γκέιτς από το 2015 για τον κίνδυνο μιας πανδημίας: “Μπορεί να έχετε έναν ιό όπου οι άνθρωποι, παρόλο που είναι μεταδοτικοί, νιώθουν αρκετά καλά ώστε να μπουν σε αεροπλάνο ή να πάνε στην αγορά”

Ημερομηνία:

Το 2015, σε ανύποπτο χρόνο, ο Μπιλ Γκέιτς είχε δώσει μία ομιλία στο Ted Talk για ένα θέμα που εκείνο τον καιρό που συζητούσαμε για την τεχνητή νοημοσύνη και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, δεν “πουλούσε” αρκετά. Το θέμα του το ξέσπασμα μίας πανδημίας και αν ο κόσμος είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιούσε τον κόσμο για τις πολύ υψηλές πιθανότητες να ξεσπάσει κάποιος ιός τα επόμενα χρόνια τον οποίο, δίχως να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατόμβες νεκρών.

Πρότεινε μέτρα που θα είχαν συγκριτικά πολύ μικρότερο κόστος από το κόστος των μέτρων που αναγκάζονται σήμερα οι χώρες να λάβουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα δημιουργίας δυνατών κρατικών συστημάτων υγείας ακόμα και στις αναπτυσσόμενες και υπο-ανάπτυκτες χώρες, αφού εκεί θεωρούσε ότι μία πιθανή πανδημία θα είχε τον πιο ισχυρό αντίκτυπο. Η ομιλία του τελείωσε σημειώνοντας ότι “αν ξεκινήσουμε τώρα, μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τη νέα επιδημία” με το κοινό να χειροκροτά αρκετά χλιαρά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία μεταφρασμένη στα ελληνικά και δείτε το σχετικό βίντεο:

Όταν ήμουν μικρός, η καταστροφή για την οποία ανησυχούσαμε περισσότερο ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος. Γι’ αυτό είχαμε ένα τέτοιο βαρέλι στο υπόγειό μας, γεμάτο με κονσέρβες φαγητού και νερό. Όταν θα έρχονταν η πυρηνική επίθεση, υποτίθεται ότι θα κατεβαίναμε κάτω να κρυφτούμε και θα τρώγαμε από το βαρέλι.

Δεν είχαμε έτοιμη ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι θα πήγαιναν, θα έβλεπαν ποια ήταν η ασθένεια, θα έβλεπαν πόσο είχε εξαπλωθεί. Οι αναφορές κατάστασης ήταν σε χαρτί. Υπήρχε μεγάλη αργοπορία μέχρι να ανέβουν στο διαδίκτυο και ήταν εξαιρετικά ανακριβείς. Δεν είχαμε μια ιατρική ομάδα έτοιμη να πάει. Δεν είχαμε τρόπο να προετοιμάσουμε τον κόσμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν εξαιρετική δουλειά στην οργάνωση των εθελοντών. Αλλά κι έτσι, ήμασταν πολύ πιο αργοί απ’ όσο θα έπρεπε να ήμασταν στο να πάμε τους χιλιάδες εργάτες σε αυτές τις χώρες. Και μια μεγάλη επιδημία θα απαιτούσε να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Δεν υπήρχε κανένας εκεί να κοιτάξει τις προσεγγίσεις θεραπευτικής αγωγής. Κανένας για να κοιτάξει τα διαγνωστικά. Κανένας για να σκεφτεί τι εργαλεία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Ως παράδειγμα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει το αίμα από τους επιζώντες, να το επεξεργαστούμε και μετά να βάλουμε αυτό το πλάσμα πίσω σε ανθρώπους για να τους προστατεύσουμε. Αλλά δεν το προσπάθησαν ποτέ αυτό.

Ποια είναι τα κομμάτια κλειδιά; Πρώτα, χρειαζόμαστε δυνατά συστήματα υγείας σε φτωχές χώρες. Εκεί θα μπορούν να γεννήσουν με ασφάλεια οι μητέρες, τα παιδιά θα λαμβάνουν όλα τα εμβόλια. Αλλά επίσης εκεί θα βλέπουμε το ξέσπασμα από πολύ νωρίς. Χρειαζόμαστε ένα ιατρικό σώμα σε εφεδρεία: πολλά άτομα που έχουν την εκπαίδευση και το υπόβαθρο, που είναι έτοιμοι να πάνε, που έχουν την πραγματογνωμοσύνη. Μετά πρέπει να βάλουμε μαζί αυτό το ιατρικό προσωπικό με τον στρατό, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα του στρατού να κινείται γρήγορα, να κάνει τον εφοδιασμό και να ασφαλίζει περιοχές. Πρέπει να κάνουμε προσομοιώσεις, παιχνίδια μικροβίων, όχι παιχνίδια πολέμου, για να βρούμε τις ελλείψεις. Την τελευταία φορά που έγινε ένα παιχνίδι μικροβίων στις ΗΠΑ ήταν το 2001, και δεν πήγε και τόσο καλά. Μέχρι τώρα το σκορ είναι μικρόβια: 1, άνθρωποι: 0. Τέλος, χρειαζόμαστε πολύ προχωρημένη έρευνα και ανάπτυξης στα πεδία του εμβολιασμού και διαγνωστικής. Υπάρχουν μερικές μεγάλες ανακαλύψεις, όπως ο αδενο-συνδεόμενος ιός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει πάρα πολύ γρήγορα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ