22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για το νόμο για τα σκιάδια: Λάθος που οι βουλευτές Χανίων υπερψήφισαν – Να γίνει άμεσα τροποποίηση

Ημερομηνία:

 Ένα ιστορικό των καθυστερήσεων που οδηγούν στην αναβολή της εφαρμογής της νομιμότητας σχετικά με τα αυθαίρετα σκιάδια στο παλιό λιμάνι παραθέτει η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος”. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ο νόμος που υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο οποίος στην περίπτωση των Χανίων έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την παρανομία. Η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι κακώς ψήφισαν οι βουλευτές Χανίων και ζητά άμεσα να περάσει τροποποίηση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στα Χανιά:

Τα προβλήματα των αυθαίρετων κατασκευών και της παράνομης καταπάτησης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην παράκτια ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων άρχισε να αντιμετωπίζεται από το 2000 και, με τη μέθοδο των προσφυγών και της γραφειοκρατικής αναβλητικότητας, μέχρι το 2016 δεν είχε βρεθεί μια λύση που να βάζει τάξη στην παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση. Tο 2000 ανατέθηκε η μελέτη διαρρύθμισης του παραχωρούμενου χώρου και των σκιαδίων, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από έξι χρόνια (2006). Δια της γνωστής οδού, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών ενετικού λιμένα προσέφυγε (το 2008) στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τότε κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της προσφυγής. Το 2016 προτάθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ο παραχωρούμενος χώρος να είναι 4.551m2 (και όχι 2.600m2 που όριζε η παλαιότερη απόφαση) αλλά και πάλι έγιναν προσφυγές καταστηματαρχών στο ΣτΕ. Τότε το ΔΛΤ αποφάσισε να διερευνήσει την τύχη της προσφυγής του 2008 και ανακάλυψε ότι η απόφαση του ΣτΕ είχε εκδοθεί… από το 2015 και ήταν απορριπτική για τους καταστηματάρχες. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει η εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση για παραχώρηση 2.600m2 καθώς και η αντίστοιχη μελέτη για τα σκιάδια.

Τον Οκτώβρη του 2017 παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή η νέα βελτιωμένη πρόταση για τα σκιάδια των καταστημάτων του ενετικού λιμένα. Η μελέτη έπρεπε να έχει παρουσιαστεί μέχρι τον Μάιο το αργότερο. Η καθυστέρηση τόσων μηνών κάθε άλλο παρά δικαιολογείται, πολύ μάλλον που ο βασικός λόγος της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση μελέτης, ήταν ότι θα κερδίζαμε χρόνο λόγω της εμπειρίας του υπεύθυνου καθηγητή κ. Καλογήρου από τη συμμετοχή του στην εγκεκριμένη μελέτη του 2006. Διανύουμε το Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει σταλεί η μελέτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι εφικτό μέχρι τον Απρίλη, όπως είναι ο προγραμματισμός, να περάσει από ΚΑΣ, μετά από Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να εκδοθούν οι άδειες από την Πολεοδομία; Σίγουρα όχι, και για το ανέφικτο έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης η δημοτική αρχή.

Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, συμβαίνει μια εξέλιξη βολική για όσους αντιστρατεύονται την εφαρμογή της μελέτης, άβολη για όσους επιθυμούν την υλοποίησή της. Δημοσιεύεται στις 29 Νοεμβρίου το ΦΕΚ του ψηφισμένου στη Βουλή νόμου 4504, όπου στο άρθρο 96, μεθερμηνευόμενο στη δική μας συνθήκη, ουσιαστικά αναφέρει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια οι παράνομες κατασκευές στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΔΛΤ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, δηλαδή γίνεται αναστολή διοικητικής αποβολής και δεν εφαρμόζονται πρωτόκολλα κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών, καθώς επίσης αναστέλλεται η επιβολή προστίμων για παράνομες καταλήψεις δημόσιων χώρων, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το Δήμο να δίνει άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις που διατηρούν αυθαίρετες κατασκευές.

Αυτή η διάταξη, για περιοχές όπου οι λιμενικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών, προφανώς οδηγεί τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χρονικό όριο των δύο χρόνων λειτουργεί υπέρ της παύσης των αυθαιρεσιών και της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής εξομάλυνσης των επίδικων περιοχών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ενετικό λιμάνι των Χανίων όπου οι διαδικασίες είχαν -επιτέλους- προχωρήσει σε ένα βαθμό. Στην περίπτωσή μας, η εν λόγω διάταξη λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την παύση των αυθαιρεσιών, αφού για δύο χρόνια αφαιρεί από το Δήμο Χανίων τα εργαλεία που διέθετε για να «πείσει» τους παρανομούντες να συμμορφωθούν.

Θεωρούμε, συνεπώς, απόλυτα λανθασμένο να ψηφίζεται αδιαμαρτύρητα η παραπάνω διάταξη από τους ντόπιους βουλευτές, που γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις και ότι έτσι συνεχίζει να δικαιώνεται όλη η διαπλεκόμενη πολιτική ημετεροκρατίας και παραγοντισμού, που χρόνια τώρα επιβάλλει την εικόνα ανομίας και αυθαίρετης καταπάτησης των κοινόχρηστων χώρων και που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αισθητική βελτίωση και το σεβασμό στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων του λιμανιού. Η λογική που ισχυρίζεται ότι το μέτρο θα καθυστερήσει παροδικά τις διαδικασίες αποκατάστασης της εικόνας του λιμανιού είναι αποπροσανατολιστική, αφού στο ίδιο περίπου χρονικό σημείο θα έχουμε δημοτικές εκλογές, ενώ και η εμπειρία δείχνει ότι θα ευνοηθεί και πάλι μια ατέρμονη διαδικασία αντιπαραθέσεων και υποσχέσεων, χωρίς να ανακόπτεται στην πράξη η άναρχη ανάπτυξη της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος καλεί την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, έστω και την τελευταία στιγμή, να ζητήσουν άμεσα να γίνει μια τροπολογία του νόμου, στην οποία να ορίζεται σαφώς ότι περιοχές στις οποίες οι διαδικασίες διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων βρίσκονται στο στάδιο της τελικής φάσης, όπως συμβαίνει στα Χανιά, εξαιρούνται από τις περιοριστικές διατάξεις του άρθρου 96.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...