Η πρόταση για επιταχυντή του CERN στην Κρήτη στα σπουδαιότερα επιστημονικά γεγονότα

Κανένα σχόλιο

Ανάμεσα στα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της Ευρώπης συγκαταλέχθηκε το διεθνές επιστημονικό δίκτυο CERN – HERMES σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά – περιοδικά εφημερίδα,  το “EMPNEWS” (European Medical Physics News), όπου παρουσιάζει τις σπουδαιότερες επιστημονικές εξελίξεις για το χειμώνα 2012 – 2013.Το δίκτυο, σύμφωνα με το flashnews.gr, αφορά την υλοποίηση μιας ιδέας που ξεκίνησε στο Ηράκλειο από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αλέξη Κοκολάκη και την Ευαγγελία Δημοβασίλη, πυρηνικό φυσικό και επιστημονική συνεργάτη του CERN, και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά από το περιοδικό σαν μια πρωτοβουλία με ουσιαστικό στόχο την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών – επιστημόνων, και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω σε καινοτόμους τομείς.

Απώτερος σκοπός του δικτύου, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του άρθρου, είναι τα επιστημονικά επιτεύγματα που θα προκύψουν από αυτήν την συνεργασία να κάνουν ουσιαστική διαφορά στον πραγματικό κόσμο γεφυρώνοντας τις επιστημονικές ανακαλύψεις με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πρόκειται για μια σημαντική πύλη συνεργασίας και ανταλλαγής εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας και καινοτομίας μεταξύ ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας μέσω του δικτύου HERMES με το ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής έρευνας CERN, το οποίο μελετά εδώ και μισό αιώνα τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης και την προέλευση του σύμπαντος.

"Sponsored links"

Στη συνέχεια το άρθρο παρουσιάζει την πρώτη όπως αναφέρει σημαντική προσπάθεια του δικτύου να παρουσιάσει στην πράξη τις δυνατότητές του, μέσα από τη πρόταση για την ίδρυση στη Κρήτη Κέντρου έρευνας, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, πρόταση που κατατέθηκε από τον  Περιφερειακό Σύμβουλο Αλέξη Κοκολάκη, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, τα Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία κοινοποιεί και στους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Το πρώτο αυτό δείγμα γραφής του HERMES κατατέθηκε στα τέλη Ιουλίου ως πρόταση. “Ένα τέτοιο κέντρο μπορεί να γίνει πόλος προώθησης της επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας, ενώ συγχρόνως θα καταστήσει το νησί εξαιρετικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” είχε αναφέρει στην παρουσίαση της πρότασης ο κ. Κοκολάκης.

Οι εμπνευστές του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου φιλοδοξούν να βάλουν την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, έναν τομέα όπου η χώρα μας παρουσιάζει αρνητικές επιδόσεις, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια

Η θεραπεία πρωτονίων είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που οι καρκινικοί όγκοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές όπως ο νωτιαίος μυελός, είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία, ενώ ο χρόνος θεραπείας είναι σημαντικά μικρότερος.

Η θεραπεία καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έχει τη δυνατότητα να στοχεύει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία, χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις