Η Π.Ε.Α.Ε.Α. Δ.Σ.Ε. Χανίων με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση ΠΕΑΕΑ Δ.Σ.Ε. Χανίων:

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει τον λαό μας να πλήττεται από έναν ιδιαίτερο κίνδυνο  την πανδημία του κορονοϊου. Ως εκ τούτου αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις παρελάσεις που είχαν προγραμματιστεί, έναν χρόνο μάλιστα πριν την συμπλήρωση των  200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Παρόλαυτά οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ,της ΠτΔ ,του Πρωθυπουργού, ακόμα και τα τηλεοπτικά μηνύματα που εκπέμπονται από την τηλεόραση έδωσαν το στίγμα για το μήνυμα που θέλει να περάσει η αστική τάξη ενόψει και της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Όλοι μαζί,με ένα στόμα διακηρύσσουν την εθνική ενότητα και ομοψυχία σαν το μέγιστο μήνυμά της επανάστασης που ακόμα και σήμερα μας εμπνέει και μάλιστα είναι και ο τρόπος για να βγούμε αλώβητοι από την περιπέτεια που βιώνει η ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες, με την ραγδαία εξάπλωση της νόσου COVID 19.

"Sponsored links"

Σαν παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ (Φίλοι και Απόγονοι), θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να ακουστεί μια διαφορετική άποψη για το τί μας διδάσκει η ιστορία και πώς μεταφράζονται τα διδάγματα αυτά στις μέρες μας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, σύμφωνα με τις πηγές, ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν έργο όλων των Ελλήνων. Αρκετοί ήταν οι Έλληνες που είχαν προνόμια από το οθωμανικό φεουδαρχικό κράτος. Το Πατριαρχείο διακήρυττε πως κάθε ενέργεια κατά του Σουλτάνου είναι αμαρτία, αφορίζοντας όλες τις εξεγέρσεις που προηγήθηκαν της Επανάστασης του 1821 ,όπως και την ίδια την Επανάσταση. Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες-κοτζαμπάσηδες συσσώρευαν σημαντικά πλούτη ξεζουμίζοντας στην δουλειά και τους φόρους την φτωχή αγροτιά. Άλλοι όπως οι περιβόητοι « Φαναριώτες» κατείχαν υψηλά πόστα στην οθωμανική διοίκηση. Όλοι αυτοί είχαν να χάσουν από μία επαναστατική «ρήξη».

Αντίθετα οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης ήταν οι έμποροι, η ανερχόμενη τάξη των καραβοκύρηδων ,οι μετέπειτα εφοπλιστές. Όσο αυτοί δυνάμωναν τόσο τους «στένευαν» τα δεσμά του οθωμανικού φεουδαρχικού κράτους (δασμοί ,φορολογία, έλλειψη προστασίας απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους). Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας ,της οργάνωσης που καθοδήγησε ιδεολογικά, πολιτικά και στρατιωτικά την επανάσταση ήταν μέλη της αστικής τάξης. Μέρος στον αγώνα πήραν κάποιοι κοτζαμπάσηδες που είχαν και αυτοί συμφέροντα από το εμπόριο, όπως επίσης και πολλοί κατώτεροι κληρικοί που σε κόντρα με την επίσημη Εκκλησία πολέμησαν με το όπλο στο χέρι. Κύριος όγκος του στρατού της επανάστασης όμως ήταν η φτωχή αγροτιά αλλά και η ολιγάριθμη εργατική τάξη της εποχής ( ναυτικοί και τεχνίτες) .

Η επανάσταση του 1821 μας δείχνει το δρόμο και μας διδάσκει ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις, οι επαναστάσεις, η πάλη των λαών ενάντια στις ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις είναι η μόνη δύναμη που κινεί τον τροχό της ιστορίας μπροστά και έχουν την δύναμη να νικήσουν αντιπάλους που και είναι πανίσχυροι και φαντάζουν ανίκητοι.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ του Παπαφλέσσα, του Παλαιών Πατρών Γερμανού  στο σπίτι του Ανδρέα Λόντου στην Βοστίτσα (Αίγιο) λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έφερνε αντιρρήσεις ρωτώντας: «Πού πολεμοφόδια; Πού όπλα; Πού χρήματα πολυάριθμα; Πού στρατός πεπαιδευμένος; Πού στόλος εφοδιασμένος;».

Ο Σωτήρης Χαραλάμπης πιο αποκαλυπτικός συμπλήρωνε: «…πιστεύω πως η Ρωσία, όπου έχει την ίδια θρησκεία μ’ εμάς, θα συντροφέψει τον Υψηλάντη με στρατεύματα… Μα εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, σε ποιον θα παραδοθούμε; Ποιον θα ‘χούμε ανώτερο; Ο ραγιάς αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται και θα πέσουμε στα χέρια εκείνου, που δεν μπορεί να κρατήσει το πιρούνι να φάει!».

Για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον Παπαφλέσσα: «Η επανάσταση είτε θέτε είτε όχι θα γίνει! Πάρτε το απόφαση. Αν εσείς γυρεύετε να την εμποδίσετε, εγώ πήρα προσταγή από την Αρχή να ξεσηκώσω το λαό και να την κάνω. Και τότες όποιον βρουν ξαρμάτωτο οι Τούρκοι, ας τον κόψουν…».

Για να του ανταπαντήσει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός: «Είσαι απατεώνας, άρπαγας, εξωλέστατος!».1

"Sponsored links"

Και όμως αυτοί που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το πιρούνι να φάνε πραγματοποίησαν ένα μεγαλειώδη ξεσηκωμό, τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία και τα κατάφεραν.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όταν ο λαός θέλει μπορεί και μόνος του να πετύχει το ακατόρθωτο Το 1821 ο αντίπαλος ήταν ο σουλτάνος, στο Κιλελέρ ο αντίπαλος ήταν τσιφλικάδες. Στις αρχές του 40 το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ είχε απέναντι τους Βουλγαρους,Ιταλούς και Γερμανούς Φασίστες  και τους ντόπιους υπηρέτες, Ράλληδες, Λογοθετόπουλους, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες. Αργότερα ο λαός μας πολέμησε για να ολοκληρωθούν στην πράξη τα αιτήματα του ΕΑΜ για λαοκρατία και εθνική ανεξαρτησία με τον μεγαλύτερο ταξικό ηρωικό αγώνα, του προηγούμενο αιώνα. Ο αγώνας του ΔΣΕ είχε απέναντι την ντόπια αστική τάξη και Αγγλοαμερικάνους συμμάχους και προστάτες.

Οι αγώνες του λαού μας διδάσκουν ότι εθνική ενότητα δεν μπορεί να υπάρχει όταν μία τάξη, η αστική, που αποτελεί μία μικρή μειοψηφία, εκμεταλλεύεται και καταπιέζει με το κράτος και το πολιτικό της σύστημα τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Άλλη είναι η πατρίδα των εκμεταλλευτών και άλλη των καταπιεσμένων.

Άλλη είναι η πατρίδα του κεφαλαίου και άλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης, του λαού. Αυτό το ιστορικό δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Άλλη είναι η πατρίδα του νοσοκομειακού γιατρού που εφημερεύει στα νοσοκομεία χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και άλλη η πατρίδα του μεγαλομετόχου στον τομέα της Υγείας που ακριβοπουλάει τα τεστ για κορονοϊό σε αυτές τις συνθήκες.

Άλλη είναι η πατρίδα του φοιτητή ιατρικής που προσφέρεται εθελοντικά να βοηθήσει το ΕΣΥ και άλλη η πατρίδα του Υπουργού που το 2013 έκλεινε τα νοσοκομεία κραυγάζοντας στα κανάλια ότι τα μέτρα είναι δικιά του επιλογή και όχι της τρόικας.

Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά δικαιώματα τσακίζονται, στο όνομα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, ακούγονται επίκαιρα όσο ποτέ τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη: «…ο Ντώκινς μας θέλει Αγγλους, ο Ρουγάν Γάλλους, ο Κατακάζης Ρούσους και δεν αφήσετε κανένα Έλληνα – πήρε ο καθείς σας το μερίδιό του και μας καταντήσετε μπαλαρίνες σας, και μας λέτε ανάξιους της λευτεριάς μας, ότι δεν την αισθανόμαστε»… «Τέτοια ηθική έχετε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσετε και μας τους δυστυχείς».2

Από την αρχή της γέννησης του ελληνικού αστικού κράτος πάντα παρόντες ήταν οι ξένοι «προστάτες». Τότε ήταν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι, σήμερα είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η χώρα μας, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και την σύμφωνη γνώμη των αστικών κομμάτων, είναι κατάσπαρτη με τις αμερικανικές βάσεις θανάτου, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με επίκεντρο το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Η Γη και θάλασσα της Κρήτης , η γη ο αέρας της Θεσσαλίας, γη και λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα βουνά των Γρεβενών έχουν γίνει ζωτικός χώρος πεδίο βολής και εξάσκησης για τα Νατοϊκά αεροπλάνα, πλοία, drones και ελικόπτερα. Την ίδια στιγμή που οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης πληθαίνουν μέρα με την μέρα η εμπλοκή στο άρμα των ΝΑΤΟϊκών γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που θεωρεί το Αιγαίο κοινό επιχειρησιακό χώρο , στο ίδιο ΝΑΤΟ που πιέζει για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.  Είμαστε μέλη στην ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας,που μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκη ψυχών.

Για να δεχτεί ο Ελληνικός λαός τους σχεδιασμούς αυτούς άλλωστε εκπόνησαν και καμπάνια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ,όπου σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα υπάρχει χρηματοδότηση σε ΜΜΕ και ΜΚΟ,εκπαιδευτικά ιδρύματα , με στόχο την αλλαγή του αντιαμερικανικού – αντιΝΑΤΟικού κλίματος στην Ελλάδα. Θέλουν ο λαός μας να ξεχάσει την επέμβαση των ΗΠΑ με στόχο να καταπνίξουν τον αγώνα του ΔΣΕ,τις βόμβες Ναπάλμ που έπεφταν στον Γράμμο.Θέλουν η νέα γενιά να μην μάθει ποτέ για την στήριξη του ΝΑΤΟ στο αιμοβόρο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, να ξεχαστεί η προδοσία της Κύπρου και η στήριξη από το ΝΑΤΟ της εισβολής του Αττίλα.

Όσο όμως μεγαλώνει ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, ο λαός μας πρέπει να θυμάται, να συνειδητοποιεί ότι κανένας «προστάτης» δεν θα ενδιαφερθεί για την ανεξαρτησία του Ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εργατική τάξη και ο λαός χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός τελικός νικητής, απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Η ενότητα που συμφέρει το λαό είναι μόνο η δική του ενότητα, η οργάνωση και πάλη για να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Με οδηγό τους αγώνες του λαού , τους αλύγιστους ήρωες του ταξικού αγώνα σπάμε τις αλυσίδες και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και μας ανήκει.

“’Όταν η εξουσία βιάζει,

αθετεί, καταφρονεί τα δίκια του λαού,..

το να κάνει τότε ο λαός επανάσταση,

ν΄αρπάζει τ΄άρματα για να τιμωρήσει

τους τυράννους του, είναι το

πλέον ιερόν απ΄ όλα τα δίκαιά του

 και το πλέον απαραίτητο απ΄ όλα τα χρέη του..”

Ρήγας Φεραίος  από τη “Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων”

Παραπομπές:1. Αμβρόσιος Φραντζής «Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδας, (τ. α’ σελ. 98)»

2. Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη (εκδ.1947 , σελ. 52).

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις