15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η «Στράτα της Κρήτης» προσελκύει δεκάδες πεζοπόρους τον Οκτώβρη – Το όραμα του Ιταλού λάτρη του νησιού παίρνει σάρκα και οστά

Ημερομηνία:

Η αγάπη του Λούκα Τζιανόττι για την Κρήτη, τους Κρητικούς και τον Καζαντζάκη έχει ξεπεράσει τα «σύνορα» του νησιού, τα ίδια τα σύνορα της πατρίδας του της Ιταλίας και είναι γνωστή στους απανταχού λάτρεις της πεζοπορίας και της καθηλωτικής επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Ο Λούκα Τζιανόττι, το επάγγελμα του οποίου είναι οδηγός βουνού σε εκδρομές πεζοπόρων έγινε ευρέως γνωστός από το εκπληκτικό εγχείρημά του να διασχίσει την Κρήτη από το ένα άκρο της στο άλλο μέσα σε 29 ημέρες. Στο ταξίδι του αυτό, το οποίο κατέγραψε στο blog του και έκανε αργότερα βιβλίο, εκδηλώνει τον άφατο ενθουσιασμό του για τις φημισμένες άγριες ομορφιές του νησιού και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να καταστήσει επίκεντρο του πεζοπορικού τουρισμού της νότιας Ευρώπης. Έτσι γεννήθηκε το όραμα που φέρει τον τίτλο «Η Στράτα της Κρήτης» ή αλλιώς «The Cretan Way» και έχει ως στόχο να διαμορφώσει όλες εκείνες τις κατάλληλες και απαραίτητες συνθήκες για να αποτελέσει το μεγάλο κρητικό μονοπάτι τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 προσελκύοντας τους φανατικούς λάτρεις της πεζοπορίας.

Το όραμά του Τζιανόττι είχε γνωστοποιηθεί ήδη από το 2016 και τότε ο ίδιος έλεγε:

«Η ΄΄κρητική στράτα΄΄ είναι μια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 29 ημερών, που ξεκινά από την Κάτω Ζάκρο στο Λασίθι και φθάνει στη Χρυσοσκαλίτισσα στα Χανιά. Πρόκειται για μια παραλλαγή του κρητικού τμήματος του ευρωπαϊκού μονοπατιού ΄΄Ε4΄΄ (σ.σ. που ξεκινά από την Ισπανία και καταλήγει στη χώρα μας), η οποία αποφεύγει τα πολύ δύσκολα ορεινά τμήματα, αλλά και τα κομμάτια του Ε4 που πλέον έχουν μετατραπεί σε ασφαλτόδρομους. Η ΄΄κρητική στράτα΄΄ έχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Να είναι ένα μονοπάτι που να μπαίνει στα ορεινά χωριά, και να είναι εφικτό για όλους

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=7CFrZFJk2n0″]

Η προσπάθεια συνεχίζεται

Η πρωτοβουλία του Ιταλού πεζοπόρου δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa τον ερχόμενο Οκτώβριο και πιο συγκεκριμένα από τις 13 έως τις 22 του μήνα, ετοιμάζεται να διοργανωθεί στην Κρήτη μια μεγάλη συνάντηση εθελοντών από όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως και τη Λιθουανία, οι οποίοι θα ακολουθήσουν βήμα προς βήμα την «Κρητική Στράτα» θα τοποθετήσουν αναγνωριστικά σήματα και θα προετοιμάσουν την εκπληκτική διαδρομή ούτως ώστε να μπορούν να την ακολουθήσουν με ασφάλεια ακόμη και άπειροι πεζοπόροι.

Έτσι, το κρητικό μονοπάτι των 500 χιλιομέτρων και των 29 ημερών έχει ήδη μετατραπεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πόλος έλξης για πλήθος εθελοντών που αδημονούν να βιώσουν την εμπειρία που με τόσο ενθουσιασμό μεταδίδει ο Τζιανόττι.

Στην ουσία πρόκειται για την ανακάλυψη εκ νέου του παλαιότερου ευρωπαϊκού μονοπατιού που είχε εγκαταλειφθεί και τώρα με την πρωτοβουλία των ευρωπαίων εθελοντών και την καθοριστική συνδρομή των ντόπιων φιλοδοξεί να προσφέρει μια εναλλακτική μορφή τουρισμού για την Κρήτη και μάλιστα ολόχρονη.

«Αναφορά στον Καζαντζάκη»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, η επιλογή του τίτλου του βιβλίου του Τζιανόττι δεν είναι τυχαία, αφού ονόμασε τις εμπειρίες και τις περιπέτειες του «Αναφορά στον Καζαντζάκη: Διασχίζοντας την Κρήτη με τα πόδια». Πιο συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Michela Canzio αναφέρει:

«Ο Τζιανόττι υπήρξε ο πρώτος που διέσχισε την Κρήτη με τα πόδια μέσα σε 29 ημέρες, περπατώντας από τη δύση προς την ανατολή του νησιού, δια μέσω των μεγάλων οροσειρών μέχρι τις ακτές του Λιβυκού πελάγους, συναντώντας στην πορεία χωριά, οικισμούς, ξωκλήσια και μοναστήρια. Στην ιστορία του Τζιανόττι, περιγράφονται συναρπαστικά συναπαντήματα με τους κατοίκους του νησιού του χθες και του σήμερα, με τη λογοτεχνία του, τη μυθολογία του, τις τέχνες και τη μουσική του. Ένα συναπάντημα με τη μαγευτική γη που γέννησε τον μεσογειακό πολιτισμό, το νησί του Νίκου Καζαντζάκη που όπως ο ίδιος έλεγε ήταν το αποτέλεσμα της τέλειας όσμωσης δύσης και ανατολής.

Ο κ. Λούκα Τζιανόττι, ο πρώτος που διέσχισε την Κρήτη με τα πόδια από το ένα άκρο στο άλλο
Ο κ. Λούκα Τζιανόττι, ο πρώτος που διέσχισε την Κρήτη με τα πόδια από το ένα άκρο στο άλλο

Η ΄΄Στράτα της Κρήτης΄΄ προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν το νησί διασχίζοντάς το με τα πόδια, δια μέσω των ακτών αλλά και της ενδοχώρας και να θαυμάσουν την μοναδική φυσική ομορφιά του, με τη θάλασσα, τις σπηλιές, τα αγρίμια του. Να έρθουν σε επαφή με την αρχαιότατη ιστορία του, τους μαγικούς συμβολισμούς του και να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα του που ΄΄μυρίζει΄΄ γιαούρτι με μέλι, ψάρια, σαλάτες και τζατζίκι».

Πηγή: Με πληροφορίες από την εφημερίδα La Stampa

Το φωτογραφικό υλικό στο σύνολό του έχει αντληθεί από την La Stampa

"google ad"

Τα αποσπάσματα του πρωτότυπου δημοσιεύματος έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά με ελεύθερη απόδοση

cretapost.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ