Η Τουρκία παίρνει ξεκάθαρη θέση στον λιβυκό εμφύλιο, αγνοώντας τα όσα ειπώθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Κανένα σχόλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ, αποτελεί «το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη», επισημαίνοντας πως η Τουρκία συμφωνεί με τα όσα συμφωνήθηκαν προ ημερών στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά πάντα υπό τον όρο της απόσυρσης των στρατευμάτων του Χαφτάρ. Τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη «νόμιμα εκλεγμένη και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ» κυβέρνηση του αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αnadolu, o M. Tσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη μη απόσυρση των στρατευμάτων του Χαφτάρ, αγνοώντας ξεκάθαρα τα όσα είπε η γερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για ουδέτερη στάση που πρέπει να κρατήσουν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη απέναντι στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «όσο οι δυνάμεις του Χαφτάρ παραμένουν ενεργές και επιχειρούν κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Λιβύης από τον ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για πολιτική λύση και προσπάθεια εκεχειρίας στη χώρα».

"Sponsored links"

Σημειώνεται ότι μ 2.400 Σύροι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν φτάσει στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης και βάση του αλ Σάρατζ, ενώ περίπου 1.700 ακόμα εκπαιδεύονται από την Τουρκία για να ενισχύσουν την αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του αλ Σάρατζ, που έχει ως βάση την Τρίπολη, ενώ έχει χάσει περίπου τα 2/3 της χώρας από τον στρατό του Χαφτάρ.

«Ορισμένες πλευρές, όπως εμείς, δεν υποστήριξαν παρά τον αλ Σάρατζ. Δυστυχώς, η Γαλλία και άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Χάφταρ. Και δυστυχώς ο Χάφταρ δεν θέλει να μοιρασθεί την εξουσία. Εξαρτάται από τον Χάφταρ. Ο αλ-Σάρατζ έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή του και επίσης υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν για εκεχειρία στην Μόσχα. Η πλευρά Σάρατζ έχει δεσμευθεί και δεν ήταν για εμάς δύσκολο να τον πείσουμε. Αλλά ο Χάφταρ, δεν έχει δεσμευθεί ακόμη, άρα εξαρτάται από αυτόν».

Στα : Κόσμος