22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Τ.Ο. Χανίων ΚΚΕ για «τη “μεταρρύθμιση” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας στο Νομό Χανίων»

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή η τομεακή οργάνωση ν. Χανίων του ΚΚΕ αναφέρεται στη δημιουργία τοπικών μονάδων υγείας στα Χανιά. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών είναι εξαιρετικά μικρός και πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών, τη στιγμή που μόνο στο νοσοκομείο Χανίων υπάρχουθν 600 κενές θέσεις εργασίας.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Με την πολυδιαφημιζόμενη “τομή” στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί ξανά να φτιάξει μαγική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Βαφτίζει “τομή” ένα “φτηνό”  συνονθύλευμα δημόσιων και ιδιωτικών σημείων παροχής ορισμένων υπηρεσιών ΠΦΥ, όπου οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε ένα στοιχειώδες επίπεδο υγείας.

Για το Νομό Χανίων προβλέπουν τη λειτουργία 5 ΤΟ.Μ.Υ. οι οποίες ισχυρίζονται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας για όλο το Νομό.

Αλήθεια, τί είδους πρόληψη μπορεί να κάνει ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός που είναι υπεύθυνοι για περίπου 2.250 ενήλικες και 1500 παιδιά; Αλήθεια, τί παροχές υγείας μπορούν να καλυφθούν από τέτοιου είδους δομές υγείας;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των λαϊκών οικογενειών που στον 21ο αιώνα δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, που πληρώνουν ακόμα και τον προγεννητικό τους έλεγχο και τα εμβόλια των παιδιών τους, που όσοι αθλούνται πληρώνουν ακόμα και τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, που κλείνουν ραντεβού με μήνες αναμονής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, που ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βγάλουν μία ακτινογραφία, ενώ δεν υπάρχουν -σε πολλές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι,δερματολόγοι,οφθαλμίατροι- επαρκείς σε αριθμό συμβεβλημένοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να απευθυνθεί.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν 600 κενές οργανικές θέσεις στο Γ.Ν.Χ. , τα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν έχουν σχεδόν κανέναν ειδικευμένο γιατρό, πέρα από Γενικούς γιατρούς, δεν λειτουργούν σε αυτά εργαστήρια ακτινολογικά-μικροβιολογικά, το πρώην ΠΕΔΥ είναι ένα πραγματικό κουφάρι-άδειο από γιατρούς, το οποίο έχει καταντήσει ένα αιμοληπτήριο όπου ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την μεταφορά των αιμοληψιών στο Νοσοκομείο. Όσον αφορά το  υποτιθέμενο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο παλιό Νοσοκομείο, εκεί θα στεγαστούν οι 2 από τις 5 ΤΟ.Μ.Υ. παρέχοντας υπηρεσίες που φυσικά δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με Κέντρο Υγείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα,όπως και οι προηγούμενες. Όσοι έχουν θα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλές παροχές υγείας. Όσοι δεν έχουν θα πληρώνουν ακριβά για πολύ υποβαθμισμένες παροχές υγείας. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ΠΦΥ, αποδεικνύονται μια τεράστια φούσκα. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό , αλλά χρηματοδότηση από  ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι στρώνεται το έδαφος, αυτές οι μονάδες το επόμενο διάστημα να περάσουν στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της επιβολής τοπικής φορολογίας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Προβλέπεται ότι οι ΤΟΜΥ θα “δανείζονται” τις ήδη ελάχιστες μαίες του Γ.Ν.Χ. για τις ανάγκες στις περιοχές ευθύνης τους. Βάζουν τους γιατρούς να παίζουν το ρόλο του «κόφτη» των ασθενών για την πρόσβαση τους στο Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο προκειμένου να μη «στοιχίζουν» στο δημόσιο σύστημα, κάτι που θα αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των επιδόσεων των γιατρών και της ανανέωσης της σύμβασής τους. Όλοι αυτοί οι λόγοι εξηγούν και τη μειωμένη συμμετοχή των γιατρών στην προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ -ενδεικτικά για το Νομό μας υπήρξαν μόνο 5 αιτήσεις από τις 10 θέσεις για παθολόγους/γενικούς γιατρούς.

Το ζήτημα της ιλαράς και των ανεμβολίαστων παιδιών και ενηλίκων δείχνει πεντακάθαρα τί σημαίνει υγεία στον καπιταλισμό. Το αν θα εμβολιαστεί κάποιος, ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ποιες περιπτώσεις χρειάζονται διερεύνηση αποτελεί “ατομική ευθύνη” σύμφωνα και με τα όσα το Υπουργείο Υγείας προβλέπει στη σχετική εγκύκλιο. Δείχνει τη γύμνια ενός συστήματος, που όλες οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν, που την υγεία των λαϊκών στρωμάτων την αντιμετωπίζει ως κόστος, που παρέχει όλο και λιγότερες υπηρεσίες την ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν άλματα. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημαίνει δομές τέτοιες που να επαρκούν σε αριθμό και σε ποιότητα,όπου αποτελεί κρατική ευθύνη η διασφάλιση της υγείας του συνόλου του πληθυσμού.

Είναι ξεκάθαρο πως το σχέδιό τους για ένα κατ’ όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των Δημόσιων δομών και των υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη των ασθενών των λαϊκών οικογενειών και με υγειονομικούς χαμηλά αμειβόμενους, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων που στο Νομό μας βλέπουμε καθημερινά πως γιγαντώνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται μείωση

Τώρα είναι η ώρα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην Υγεία. Να οργανώσουμε την πάλη μας για ένα αποκλειστικά Δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας όλων των βαθμίδων, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας μας. Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, τα ιατρεία στο πρωήν ΠΕΔΥ με μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση. Να λειτουργήσει με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και βοηθητικό προσωπικό το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο παλιό Νοσοκομείο. Στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να δεχόμαστε το επίπεδο των παροχών υγείας να βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα! Τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν να γευτούν επιτέλους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας! Γίνεται φανερό ότι έχει φτάσει η ώρα που αντί να είμαστε ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα που μας πετάνε σε όλους τους τομείς να ζητήσουμε “όλο το καρβέλι”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...