“Η Χρυσή κινδυνεύει μόνο απ’ αυτούς που την έχουν κάνει «άβατο»”

Κανένα σχόλιο

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαφημίζουν την Κρήτη σε όλο τον κόσμο τυγχάνουν κακής διαχείρισης και υπερ-εκμετάλλευσης. Τέτοιες καταγγελίες υπήρχαν για τα Χανιά στον Μπάλο και στο Ελαφονήσι. Όμως φαίνεται ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και στην πανέμορφη Χρυσή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δασάρχης Λασιθίου κ. Συλιγάρδος, υπάρχουν κάποιοι που λυμαίνονται το τοπίο απίστευτης ομορφιάς έχοντας μετατρέψει το μέρος σε άβατο. Είπε στο radiolasithi.gr, “αυτοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ποτ αντιμετωπίζει η Χρυσή”.

Πιο αναλυτικά, για την σχεδόν θλιβερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη νήσο Χρυσή αλλά και για το θέμα των κρι κρι, την αντιμετώπιση της ξήρανσης των κέδρων και όσα για χρόνια συμβαίνουν μερικά μίλια απέναντι από την Ιεράπετρα, μίλησε ο Δασάρχης Λασιθίου κ. Συλιγάρδος.

Οι αρμοδιότητες του Δασαρχείου είναι συγκεκριμένες πάνω στη Χρυσή, όπως όμως λέει ο κ. Συλιγάρδος παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, είτε με κατεδαφίσεις, είτε με δράσεις για την προστασία του δάσους, δεν υπάρχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού υπάρχουν κάποιοι που λυμαίνονται το νησί, το έχουν μετατρέψει σε άβατο, και αυτοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χρυσή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δασάρχης.

"Sponsored links"

Ο ίδιος όπως είπε, αλλά και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, έχουν πολλές φορές αντιμετωπίσει προβλήματα και αντιδράσεις μέσα στη Χρυσή ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ όπως είπε μέχρι και Εισαγγελέας του ζήτησε σε μια περίπτωση να μην πιέσει την κατάσταση ώστε να μην δημιουργηθεί ένταση μέσα στη Χρυσή. Ο κ. Συλιγάρος κάλεσε τις συναρμόδιες υπηρεσίες να βοηθούν ώστε να μπορεί ο έλεγχος να γίνεται συντονισμένα χωρίς να είναι κανείς εκτεθειμένος.

Για το θέμα της αυξημένης επισκεψιμότητας και του τουρισμού, ο Δασάρχης ανέφερε πως αυτό είναι ένα ζητούμενο για την τοπική κοινωνία ώστε να υπάρχουν έσοδα, όμως θα έπρεπε να τηρείται και ο κανονισμός λειτουργίας ώστε να μην μπαίνουν περισσότεροι από 1.500 την ημέρα, κάτι για το οποίο ευθύνεται μεν το Λιμεναρχείο, όμως ο ίδιος τόνισε πως μπορεί να λυθεί μόνο με ένα σωστό προγραμματισμό ώστε να μην φτάνουν στην πόλη εξαρχής υπεράριθμοι επισκέπτες.

Το Σεπτέμβρη οι πρώτοι ψεκασμοί στο κεδρόδασος που ξεραίνεται

Για το θέμα του μύκητα που καταστρέφει και ξεραίνει το κεδρόδασος, ο κ. Συλιγάρδος ανέφερε πως, για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένη και αρμόδια απάντηση για το τι φταίει και αυτό είναι η ασθένεια της φυτοφθοράς.

Πλέον όπως λέει, με το τέλος της τουριστικής σεζόν, κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν ψεκασμοί, ενώ σχετικά με τον Δήμο Ιεράπετρας που αποφάσισε να προχωρήσει με δική του μελέτη, ανέφερε πως αυτό δεν επηρεάζει το έργο της Δασική Υπηρεσίας.

Γέρικα τα κρι-κρι στη Χρυσή, πήγαν εκεί για να πεθάνουν

Απαντήσεις δόθηκαν και για το θέμα των αιγάγρων στη Χρυσή, τους οποίους μετέφερε εκεί το Δασαρχείο και προκλήθηκαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις.

Όπως λέει ο κ. Συλιγάρδος για το θέμα, έχουν δημιουργηθεί λάθος εντυπώσεις στον κόσμο. Τα κρι-κρι κατασχέθηκαν από ιδιώτη γιατί ήταν γέρικα και άρρωστα και ο χώρος που τα είχε ακατάλληλος. Έτσι λοιπόν επειδή δεν μπορούσε να τεθεί θέμα περίθαλψης αφού τα ζώα ήταν πολύ γέρικα, αποφασίστηκε να πάνε στη Χρυσή όπου δραστηριοποιείται και ο Κυνηγετικός Σύλλογος και θα μπορούσε κάπως να τα φροντίσει, ώστε οι αίγαγροι να μείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν. Αυτές ήταν οι καλύτερες συνθήκες που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στα άρρωστα άγρια ζώα ανέφερε ο Δασάρχης αλλά και ότι το περιβάλλον στη Χρυσή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κινδυνέψει από 3 αίγαγρους.

radiolasithi.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today