Η Deutsche Bank ίδρυσε πάνω από 300 εταιρείες «μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους!

Κανένα σχόλιο

Στα πεπραγμένα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank ρίχνει φως σήμερα η Süddeutsche Zeitung, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για το διεθνές δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών.Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η τράπεζα φαίνεται πως είναι υπερδραστήρια στον τομέα της off shore οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, η Deutsche Bank, μέσω του υποκαταστήματός της, στη Σιγκαπούρη ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της μέχρι το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες «μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον στις Παρθένους Νήσους.

Άγνωστο παραμένει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και ποια η επιχειρηματική τους δράση. Το εύρος δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με την USB, η οποία φέρεται να είναι αναμεμειγμένη σε 2.900 εξωχώριες εταιρείες, αλλά είναι βέβαιο ότι η Deutsche Bank παρείχε υπηρεσίες ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών για πλούσιους ιδιώτες.

"Sponsored links"

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν την φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος».

Υπό πίεση ο Ολάντ

Οι αποκαλύψεις για το παγκόσμιο δίκτυο των offshore δεν θα μπορούσε να γίνει σε χειρότερη χρονική στιγμή για τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Η εφημερίδα Le Monde, που ανήκει στις εφημερίδες που διερευνούν στοιχεία Γάλλων υπηκόων, απεκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και στενός φίλος του Γάλλου προέδρου, ο Ζαν Ζακ Ογκιέ, διαθέτει μετοχές σε δύο εταιρείες στις νήσους Καϋμάν, οι οποίες ονομάζονται και «Ελβετία της Καραϊβικής».

Η αποκάλυψη γίνεται μια μέρα μετά την παραδοχή του παραιτηθέντα υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϋζάκ, ότι διαθέτει τελικά τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο Ολάντ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι εγείρεται το ερώτημα, εάν και τι γνώριζε το Μέγαρο Ηλυσίων για τις δραστηριότητες του πρώην υπουργού αλλά και του επικεφαλής της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας Ογκιέ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση μόνο ένα ποσοστό του μόλις 27% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Ολάντ μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Είναι και το χειρότερο ποσοστό που καταγράφεται σε δημοσκόπηση ενός γάλλου προέδρου μετά από 11 μήνες στην εξουσία.

Και Γερμανοί εμπλέκονται σε offshore εταιρείες

Η Süddeutsche Zeitung συνεχίζει για δεύτερη μέρα, τις αποκαλύψεις για το διεθνές δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, παρουσιάζοντας στις οικονομικές σελίδες της τον τρόπο και τόπο σύστασής τους, τη σημασία τους, τα χαρακτηριστικά και τη χρήση τους, τον ρόλο των τραπεζών, το πελατολόγιο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα.

Μέχρι στιγμής το μόνο όνομα στο οποίο έχει γίνει εκτενής αναφορά είναι του διεθνούς play boy και πρώην συζύγου της ηθοποιού Μπριζίτ Μπαρντό, Γκύντερ Σαξ, ο οποίος έχει πεθάνει.

"Sponsored links"

Όμως, όπως προανήγγειλε η εφημερίδα, θα ακολουθήσουν κι άλλα ονόματα κυρίως Γερμανών που εμπλέκονται σε offshore εταιρείες. Πόσο «καυτές» είναι οι πληροφορίες που θα βγουν στη δημοσιότητα κι αν με βάση αυτές στοιχειοθετείται η κατηγορία της φοροδιαφυγής παραμένει ακόμη άγνωστο.

Πάντως οι εισαγγελίες του Μπόχουμ και του Ντύσελντορφ, που εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και έχουν πιάσει φοροφυγάδες, δεν βλέπουν σημαντικό λόγο για να ξεκινήσουν νέο κύκλο ερευνών. Οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας επικαιροποιήσαν το αίτημα για ενδελεχή έλεγχο με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Κλάους Ματέτσκι απαίτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία στις φορολογικές αρχές με στόχο την σκληρή τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συνδικάτου Εφοριακών Τόμας Αϊγκεντάλερ ζήτησε περισσότερους ελέγχους στις ίδιες τις επιχειρήσεις και υπολόγισε σε 400 δισ. ευρώ το ποσό που χάνει το γερμανικό δημόσιο από τη φυγή σε φορολογικούς παραδείσους.

Με πληροφορίες από Deutshe Welle, Süddeutsche Zeitung

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις