14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Θέατρο μνημονιακού παραλόγου η Βουλή: Μαλώνουν για το ποιος θα το εφαρμόσει καλύτερα

Ημερομηνία:

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Μόνον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο. Κατά «επί της αρχής» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι που θα υπερψηφίσουν όμως τα περισσότερα άρθρα του! Τοποθετήθηκαν σήμερα οι εισηγητές των κομμάτων. Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η συζήτηση του στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής, ψηφίζεται την Παρασκευή το βράδυ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Τα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο, θεμελιωτή του Θεάτρου του Παραλόγου, ωχριούν μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην κοινή συνεδρίαση των τριών διαρκών επιτροπών της, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της Α’ δόσης η οποία προβλέπεται στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα μόνα που ψηφίζουν επί της αρχής, ενώ η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καταψηφίζουν τον προτεινόμενο νόμο την ίδια στιγμή από τις τοποθετήσεις τους προκύπτει ότι θα υπερψηφίσουν την συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του.

Οι εισηγητές των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν τα περισσότερα μέτρα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, το σύνολο των μέτρων που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και πολλά από αυτά που αναφέρονται στην φορολογία. Θα καταψηφίσουν μόνον επιμέρους ρυθμίσεις κυρίως στα φορολογικά θέματα! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτικές κόντρες  αφορούν ουσιαστικά την προηγούμενη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ με την Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για διόγκωση του χρέους και των αναγκών της οικονομίας που οδήγησαν σε αυτά τα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται την ορθότερη εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενώ το Ποτάμι άσκησε κριτική για …λειψή πίστη του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα που προτείνει. Οσον αφορά την κυβέρνηση η ρητορική δεν εστιάζεται στην ορθότητα των μέτρων αλλά στην αναγκαιότητα του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώρο Χουλιαράκη να υποστηρίζει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ.

Η κυβέρνηση

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε αιτιολογώντας το νομοθέτημα ο Γιώργος Χουλιαράκης ο προτεινόμενος νόμος είναι «μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίησή του». Πρόσθεσε πως «παρά την δύσκολη εφαρμογή ορισμένων μέτρων η ψήφισή του επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας βραχυχρόνια αλλά και στην διάρκεια της τριετίας, εξαλείφει το ρίσκο για έξοδο από το κοινό νόμισμα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της χώρας και διαμορφώνει σταθερότητα και έξοδο από την ύφεση της τελευταίας πενταετίας». Επισήμανε επίσης ότι «οι στόχοι που ενσωματώνονται είναι ρεαλιστικοί και μειώνουν την αναγκαιότητα λήψης νέων επώδυνων μέτρων». Οσον αφορά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση επι της αρχής του νομοσχεδίου, αναρωτώμενος: «Με τι ακριβώς διαφωνείτε τι είναι έξω από ιδεολογία σας που δεν το αντέχετε; Τι ειναι ένω από το νόμο της 14ης Αυγούστου; Δεν είναι ο νόμος Κουτρουμάνη που έπρεπε να υλοποιηθεί; Ποιος από τους φόρους δεν περιλαμβάνεται στο μέιλ Χαρδούβελη στα 17 προαπαιτούμενα των δανειστών και της  κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Ποια τα δικά σας ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα στη θέση αυτών που λέτε ότι διαφωνείτε;». Παράλληλα αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα λέγοντας πως «στην Έλλάδα εξελίσσεται μεγάλο ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Μία χώρα σε ανθρωπιστική κρίση εξέλεξε πρώτη κυβέρνηση στη Ευρώπη με πρωταγωνιστική δύναμη ένα κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ενδιαφέρον παγκόσμιο γιατί η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στον ΟΗΕ για ρύθμιση του χρέους συνολικά των υπερχρεωμένων χωρών».

Η Νεα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε επί της αρχής το προτεινόμενο νομοθέτημα, όμως όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του εισηγητή της Νίκου Παπαδόπουλου, θα υπερψηφίσει την συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του και κυρίως αυτά που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ειδικά για τα συγκεκριμένα θέματα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είχαμε πει τότε (σ.σ το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ότι δεν ήταν συντονισμένοι οι υπουργοί με την διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες. Ότι πηγαίνανε σε παροχές μονομερώς και θα το έβρισκαν μπροστά τους. Μας λέγατε ότι δεν αντέχουμε να βλέπουμε να καταργούνται μνημονιακοί νόμοι. Εσείς τώρα υποθέτω ότι αντέχετε να υπερθεματίζετε να γυρίσουν πίσω οι μνημονιακοί νόμοι». Επίσης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε θετικοί σε διατάξεις που να ρυθμίζουν τα πλαίσια αποκρατικοποιήσεων». Επίσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «υφεσιακό» γιατί «επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη».

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Γιάννης Κουτσούκος υπερασπίστηκε τον νόμο Λοβέρδου –Κουτρουμάνη για το ασφαλιστικό, του οποίου οι διατάξεις εφαρμόζονται με το προτεινόμενο νομοθέτημα. Άσκησε κριτική για κακή εφαρμογή του υποστηρίζοντας ότι είχε διασφαλιστεί η κατώτερη σύνταξη των 360 ευρώ για κάθε συνταξιούχο ενώ με τις  ρυθμίσεις που έρχονται αυτή μειώνεται μέχρι ο συνταξιούχος να φθάσει στα 67 έτη. Μάλιστα έκανε έκκληση ενότητας προς την κυβέρνηση λέγοντας πως «η σοσιαλδημοκρατία που έχει σχέση με δημοκρατική παράταξη συνδέεται ενότητα ομοψυχία εθνική συνεννόηση ό,τι κάναμε εμείς ενώ εσείς διχάζατε το λαό σε μνημονιακούς και  αντιμνημονιακούς. Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έπεισε την ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία να αλλάξουν στάση απέναντι χώρα μας θα ήσασταν στο περιθώριο».Εκ μέρους του Ποταμίου ο εισηγητής το Χάρης Θεοχαρης έβαλε εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙζΑ χαρακτηρίζοντας υποκριτικό το να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πολιτικά και ιδεολογικά τα μέτρα τα οποία εισηγούνται. Ζήτησε επι της ουσίας  όχι απλά την υπερψήφιση αλλά και ζέση στην εφαρμογή των μέτρων ως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.

Το ΚΚΕ

Έντονα καταγγελτικός ο λόγος του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για μία κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ρητορτικά αναρωτήθηκε όσον αφορά το φορολογικό ζήτημα: «Γιατί δεν φέρνετε ως ισοδύναμα μέτρα την φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίο;» σημμειώνοντας ότι «στο όνομα του να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζετε τον λαό». Ειδικά για το θέμα του ασφαλιστικού υποστήριξε ότι εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα γίνεται «προετοιμάζεται η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων». Κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι υποκριτικό το «ταξικό πρόσημο» που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζει τα μέτρα.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...