17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Θέλουμε οι εκλεγμένοι να τηρούν τις υποσχέσεις τους, επειδή – ευτυχώς – είναι “προσωρινοί ένοικοι” της εξουσίας

Ημερομηνία:

Γιατί αυτό είναι η αλήθεια.

Κάθε εκλεγμένος είναι προσωρινός στη θέση που λαμβάνει. Και ευτυχώς. Γιατί, ξέρετε ποιοι δεν ειναι προσωρινοί; Οι δικτάτορες δεν είναι προσωρινοί, όπως και οι βασιλιάδες.

Αυτοί, εκ της μονιμότητάς τους, δε χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη το λαό για τις αποφάσεις που λαμβάνουν, ούτε βεβαίως ο λαός μπορει να τους απορρίψει αν δεν τηρήσουν τα υποσχεθέντα.

Στις δημοκρατίες οι ηγέτες που εκλέγονται είναι πάντα προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας.

Γιατί ετσι διασφαλιζονται τα συμφέροντα των πολλών. Γιατί έτσι κρίνονται αυτοί που έχουν εξουσία και αξιολογούνται στο κατά πόσο εφαρμόζουν το πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο εκλέχθηκαν.

Τότε μόνο έχει ουσία η Δημοκρατία, όταν αυτοί που εκλέγονται εφαρμόζουν το προγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν, ή τουλάχιστον προσπαθούν να το εφαρμόσουν και δεν ξεχνούν όσα είχαν πει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τώρα, βεβαίως, αυτή η λειτουργία που βρίσκεται στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, κάποιους θα τους ενοχλεί. Βλέπετε, όταν αυτοί που εκλέγονται θέλουν να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία εκλέχθηκαν, όταν η Δημοκρατία λειτουργεί, τοτε δε γίνονται όλα ομερτά, δε μπερδεύονται όλα με ένα τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος αυτό που εφαρμόζεται μικρή σχέση να έχει με αυτό για το οποίο δόθηκε υπόσχεση.

Όταν λειτουργεί η Δημοκρατία ο πολίτης δεν αισθάνεται ότι τον έχουν κοροϊδέψει.

Σε μία Δημοκρατία που λειτουργεί ο πολίτης αισθάνεται οτι μπορεί να εμπιστευθεί τον πολιτικό ότι θα κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.

Σήμερα, όταν μιλάμε για κρίση της Δημοκρατίας, μιλάμε πρωτίστως για μία κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Κρίση πίστης και στο κατά πόσο μπορούν οι πολιτικοί να δώσουν τις λύσεις ή αν οι σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς αλλοιώνουν τις όποιες προσπάθειες να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία οι πολιτικοί εκλέγονται.

Στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας ο Σημανδηράκης τήρησε την υπόσχεσή του, εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίσθηκε. Και αυτό θα το θυμάται ο Χανιώτικος λαός, αρκεί βεβαίως το έργο να μην αφεθεί στη μοίρα του, να μην απαξιωθεί από την αδιαφορία των αρχών, και από την απουσία υποστηρικτικών έργων.

Αν ο Δήμαρχος κατορθώσει να καταστήσει λειτουργικό τον ποδηλατόδρομο και προχωρήσει στη δημιουργία του δικτύου ποδηλατόδρομων τότε δε θα είναι μόνο μια προσσωπική του νίκη αλλά και μία νίκη της Δημοκρατίας.

Μπορεί να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο το παράδειγμα και για άλλες παρατάξεις που πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οτι οι πολίτες πλέον απαιτούν τα προγράμματα που παρουσιάζονται να εφαρμόζονται.

Αναφερόμαστε στους σκεπτόμενους πολίτες, τους Δημοκράτες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, όχι αυτούς που ψηφίζουν για να βολευτούν ή για να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις που διαμορφώνουν προς προσωπικό τους όφελος.

"google ad"

Όσο οι πολιτικοί πράττουν έχοντας στο μυαλό ότι απέναντί τους έχουν σκεπτόμενους πολίτες , τόσο θα βελτιώνεται το επίπεδο της δημοκρατίας μας. Θα δημιουργείται ένα νέο παράδειγμα που θα διαμορφώνει και τους πολίτες.

Κάποιοι περιμένουν σε μια γωνία να αποτύχει το εγχείρημα με τον ποδηλατοδρομο για να λένε ότι δικαιώθηκαν. Ας μην τους δώσει ο Δήμος αυτή τη χαρα. Όχι από κάποιον εγωισμό, αλλά επειδή είναι ανάγκη να διαψευστούν για το καλό του τόπου.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον κ. Σημανδηράκη τι ανέφερε στο πρόγραμμά του συνολικά για το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου – που δεν περιορίζεται στη δημιουργία του ποδηλατόδρομου της οδού Κυδωνίας – με την ελπίδα ότι θα διαψεύσει όλους και θα προχωρήσει όπως υποσχεθηκε προεκλογικά, στη βάση του προγράμματος του οποίου εκλέχθηκε.

Αναφέρει λοιπον το πρόγραμμα:

Για έναν ποιοτικό δημόσιο χώρο, πυρήνα της καθημερινότητας όλων μας.

  • Για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την ευφυή διαχείριση της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά: απομάκρυνση αφετηριών αστικών λεωφορείων και απαγόρευση στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Αγοράς, δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε υπάρχοντες ελεύθερους χώρους περιμετρικά του κέντρου, εξασφάλιση σύνδεσης με το κέντρο με δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτων και μικροκινητικότητας, χάραξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζουν την πόλη, δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στους κεντρικούς κάθετους άξονες της πόλης, υιοθέτηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια» κ.ά.
  • Προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου Κυκλοφοριακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, με στρατηγικό και συμβουλευτικό ρόλο, που επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης μελετών (ΣΒΑΚ, πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κ.λπ.) και αξιολογεί τα πορίσματά τους, καθώς και η ανάπτυξη εκτεταμένων συνεργασιών με το Πολυτεχνείο Κρήτης που διαθέτει σχετική τεχνογνωσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...