16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Θέλουν να μας εξαφανίσουν”: Η Αγωνιστική Συνεργασία για τις Εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ημερομηνία:

Τη διακήρυξη της για τις Εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, που θα διεξεχθούν στις 3 και 4 Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιοττα η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων.

Η διακήρυξη έχει ως εξής:

Θέλουν να μας εξαφανίσουν. Έχουν κηρύξει πόλεμο στην μικρή εμπορική μας επιχείρηση. Ο στόχος τους να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να γίνουμε κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στις πολυεθνικές τους. Ο ΣΕΒ ομολογεί ωμά τι θέλει, η κυβέρνηση το υλοποιεί: Είμαστε εμπόδιο στην επέλαση των πολυεθνικών και γι`αυτό είμαστε οι εχθροί τους.
Ζούμε μια περίοδο που εξαπολύεται η πιο βάρβαρη επίθεση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου απέναντί μας.

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός έμπορος έχει να αντιμετωπίσει:

• Τις 8 – 32 Κυριακές ανοιχτά μαγαζιά που απαιτούν οι μεγαλέμποροι
• Τη φοροληστεία από το 1° ευρώ, τα χαράτσια κάθε είδους.
• Το εκτόπισμά από την αγορά υπό τον ανελέητο ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές.
• Τον φόβο για πλειστηριασμό – κατάσχεση πρώτης κατοικίας κι εξοπλισμού για χρέη 500€ προς Δημόσιο – Ασφαλιστικά ταμεία-Δήμο.

Οι προηγούμενες διοικήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων τόσα χρόνια μας άφησαν ανοχύρωτους απέναντι σε αυτή την επίθεση. Μας «χόρτασαν» από σεμινάρια και ημερίδες αποπροσανατολισμού για εμάς και κονόμας για λίγους και εκλεκτούς.

Με τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων είχαν καταφέρει οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι να είναι σφραγίδες φερέφωνα των πολιτικών τους. Έσπερναν την αυταπάτη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τον αγώνα μας, και μπορούμε να επιζήσουμε και εμείς οι μικροί και τα μεγαθήρια δίπλα μας χωρίς να μας πειράξουν. Άφησαν απροετοίμαστους τους συναδέλφους απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων που μας πλήττουν καλλιεργώντας αυταπάτες ότι τίποτα δεν γίνεται με τους αγώνες.

Η επίθεση στην μικρή εμπορική επιχείρηση είναι συνειδητή και οργανωμένη , καθοδηγείται από τα επιτελεία της ΕΕ και υλοποιείται κατά γράμμα από τις προηγούμενες και τωρινές κυβερνήσεις, αλλά και από τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΟΕΣΚ-ΕΣΕΕ).

Είναι όμως παντοδύναμοι; Μπορούμε να επιβιώσουμε και να αντεπιτεθούμε;
ΝΑΙ συνάδελφοι, μπορούμε!! Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα πριν 3 χρόνια όταν ο εμπορικός κόσμος των Χανίων έβγαλε από τον γύψο του κυβερνητικού συνδικαλισμού τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, και τον «ζωντάνεψε» να δίνει μάχες στον πλευρό του. Όταν επιτέλους αποκτήσαμε σύλλογο διεκδικητικό, που αντί να ασχολιέται με τα προγράμματα κονόμας, με καρέκλες και την βόλεψη ορισμένων, αγωνίστηκε και κατάφερε να γίνει από τα πιο ζωντανά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού κινήματος. Τα τρία χρόνια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» στο τιμόνι του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων απέδειξαν με πράξεις και στοιχεία ότι ο συλλογικός αγώνας μπορεί να μετρά νίκες, μετρά αποτελέσματα προς όφελος της μικρής εμπορικής επιχείρησης.

Για όλα όσα δεσμευτήκαμε, ερχόμαστε ξανά με ψηλά το κεφάλι και σας καλούμε να στηρίξετε και να ισχυροποιήσετε την αγωνιστική συνεργασία εμπόρων.
Εμείς που αποτελέσαμε και θα αποτελούμε τον ζωντανό πυρήνα αυτής της προσπάθειας δεν βολευόμαστε με τα λίγα. Διεκδικούμε τα πολλά. Έτσι καταφέραμε και:

 Μπήκαμε μπροστά σε κάθε αγώνα, μικρό η μεγάλο όλο το προηγούμενο διάστημα και καταφέραμε να αποσπάσουμε και κατακτήσεις. Υπερασπιστήκαμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των συναδέλφων από κατασχέσεις, άδικα πρόστιμα ,από διακοπές ρεύματος στην ΔΕΗ, από τις πλημύρες, από παρεμβάσεις στον ΔΗΜΟ που αφορούσαν εξώσεις σε σπίτια και καταστήματα.

 Εμποδίσαμε την ολοκληρωτική εφαρμογή της κατάργησης της Κυριακής αργίας από τον Δήμο Χανίων , με πρόσχημα την επέκταση της τουριστικής περιοχής στο σύνολο της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Χανίων. Εμποδίσαμε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 23:00 από την περιφέρεια Κρήτης με πρόσχημα τις τουριστικές περιοχές.

 Προασπίσαμε τα συμφέροντα της μικρής εμπορικής επιχείρησης την ίδια ώρα που κάποιοι συνειδητά θέλουν να μας πείσουν ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι το ίδιο.

 Ανοίξαμε τις «πόρτες» του συλλόγου για όλους τους συναδέλφους είτε δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο είτε περιφερειακά χωρίς διακρίσεις και δεσμεύσεις .

"google ad"

 Σταθήκαμε οικονομικά στα πόδια μας μόνο από τις συνδρομές των μελών χωρίς τις δεσμεύσεις από δήθεν «επιμορφωτικά προγράμματα» που μόνο σκιές και «μουρμούρα» έφερναν στον σύλλογο με αντάλλαγμα την σιωπή του συνδικαλιστικού οργάνου.

 Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση που αφορούσε την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα στον Δήμο Χανίων. Υπερασπιστήκαμε την θεσμοθέτηση κανονισμού με ισόνομο χαρακτήρα, κόντρα σε συμφέροντα ορισμένων που δεν θέλουν να υπάρχει κανονισμός παραχώρησης, θεωρώντας τον δημόσιο χώρο περιουσία τους.

 Αποδείξαμε στην πράξη ότι ο συλλογικός καθημερινός αγώνας και με άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα φέρνει αποτελέσματα ανοίγει νέους δρόμους διεκδίκησης.

 Τολμήσαμε με την πρωτοβουλία μας στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας να αναδείξουμε πρωτότυπα την σημασία που έχει για την ζωή μας η νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

 Αποκτήσαμε εκτίμηση και σεβασμό ανεβάζοντας το Κύρος του Εμπορικού Συλλόγου από φορείς και την Χανιώτικη κοινωνία με τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε.

Την ίδια περίοδο όμως που αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε και στηρίχτηκε με ενθουσιασμό από τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας, η μειοψηφία της παλιάς διοίκησης του Συλλόγου «έβγαζε αφρούς» από την δράση μας. Τους ενοχλεί και τους έχει χαλάσει τη σούπα ο προσανατολισμός του ΕΣΧ τα τελευταία χρόνια και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποσκάψουν την ενότητα των εμπόρων στον αγώνα τους για επιβίωση. Την ίδια ώρα που ήταν απόντες από την συλλογική δράση και τις εκδηλώσεις του συλλόγου, πρωτοστατούσαν:

 Στην δίωρη επέκταση του ωραρίου υπερψηφίζοντας την πρόταση της Ομοσπονδίας

 Στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

 Στην πρόταση για λευκές νύχτες και μαύρες παρασκευές

 Στην άνευ όρων δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στα Χανιά, παραβλέποντας τις επιπτώσεις που θα έχει στην μικρή εμπορική επιχείρηση.

Εμείς λοιπόν Έχουμε ξεκάθαρο με ποιους θα συμμαχήσουμε, με ποιους θα πορευτούμε.
Είναι ο διπλανός μας μαγαζάτορας, ο μικρός συνάδελφος μας, ο μικρός αγρότης, είναι ο συνταξιούχος. Είναι ο εργαζόμενος μισθωτός ο οποίος στηρίζει την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι όλοι αυτοί που χρόνια τώρα μας στηρίζουν και τώρα έχουν γίνει πλέον, στόχος εξαθλίωσης μαζί με μας.
Έχουμε ξεκάθαρο, επίσης ποιος είναι ο αντίπαλος μας.

Είναι οι πολυεθνικές, τα μεγαλομάγαζα, οι μονοπωλιακοί εμπορικοί όμιλοι και όλοι αυτοί που με την πολιτική και τις πρακτικές τους, τους στηρίζουν κτυπώντας πισώπλατα εμάς τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

Συμμετέχουμε, στηρίζουμε ,ψηφίζουμε Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Χανιων . Τον δρόμο που χαράξαμε σας καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί. Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στις εκλογικές διαδικασίες του εμπορικού συλλόγου Χανίων στις 3-4 Οκτωβρίου στο κτίριο του ΕΒΕΧ.

Δηλώνουμε ξανά ανοικτά ότι μεροληπτούμε υπέρ των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων αλλά και όσων πλήττονται από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δε υποτασσόμαστε στην λογική του «εφικτού», δεν υποτασσόμαστε στη λογική της παραίτησης από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυταπάτες και αφηγήματα ότι όλες οι επιχειρήσεις είμαστε το ίδιο. Ξέρουμε καλά ότι τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με την «δίκαιη» ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ανάγκες μας ,οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι λίπασμα σε μια οικονομία που αναπαράγει απίστευτη χλιδή και αμύθητο πλούτο που απολαμβάνουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες. Η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο την ευημερία των πολλών είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιήσει και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας που σήμερα όμως είναι αλυσοδεμένα στα μονοπωλιακά συμφέροντα ,στο άρμα της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι το δικό μας μετερίζι συμμετέχουμε ,στηρίζουμε ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Χανιων.

Συνεχίζουμε. Αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, απαιτούμε:

 Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
 Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
 Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν.
 Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
 Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη.
 Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύθηκαν. Άμεση αναπλήρωση όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση.
 Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Εξαήμερη λειτουργία, 3 απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.
 Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...