16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Θα στηρίξει ο Δήμος Χανίων την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή;

Ημερομηνία:

Με χαρά είδαμε τον προηγούμενο Μάιο το Δήμο Χανίων να ανακοινώνει ότι συνυπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Από τη διακήρυξη καλών προθέσεων όμως θα πρέπει να περάσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πράξεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, και μια τέτοια είναι η Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή. Θα στηρίξει ο Δήμος Χανίων την Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή;

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου είναι το μοναδικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων. Αντικείμενό του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης μαθητών, εκπαιδευτικών κι ενήλικων πολιτών για το περιβάλλον. Επιπλέον, στο αντικείμενό του περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η διοργάνωση Σεμιναρίων και Ημερίδων για εκπαιδευτικούς και ενήλικους πολίτες με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, την αλλαγή στάσεων, αξιών και τρόπων ζωής αλλά και την ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος Χανίων με την υπογραφή του Συμφώνου για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και επιθυμώντας να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις που σε υιοθετήθηκαν από την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αποφασίσαμε ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες, αποφασίσαμε να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για να συμμετάσχουν σε ένα Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, με τη συνεργασία των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Είναι γεγονός ότι τα όποια τεχνοκρατικά μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής δεν πρόκειται να επαρκέσουν χωρίς την ενημέρωση, την επιμόρφωση της νεολαίας και των πολιτών, η ευαισθητοποίησή τους και η αλλαγή της στάσης και των αξιών τους. Τρανό παράδειγμα είναι η δημιουργία πεζοδρόμων που κανείς δε σέβεται, η κατάληψη του συνόλου των δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα σε αρκετές περιπτώσεις, η κατάληψη από ομπρέλες- ξαπλώστρες του συνόλου του ελεύθερου χώρου σε κάποιες παραλίες κοκ. Άρα είναι απολύτως αναγκαία να αλλάξει η στάση των πολιτών, οι αξίες τους, οι τρόποι ζωής.

Κομβικά ζητήματα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής είναι η σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία και αύξηση των χώρων πρασίνου, η αλλαγή κυκλοφοριακών συνηθειών με την υιοθέτηση του ποδηλάτου κι αξιόπιστων μέσων μαζικής μεταφοράς αντί του ΙΧ, η εξοικονόμηση κι η προστασία των υδάτινων αποθεμάτων, η στήριξη της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων, έτσι ώστε και οι μετακινήσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση να μειωθούν.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου και η δράση του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Ζητώντας από το Δήμο Χανίων να στηρίξει έμπρακτα την Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή, με βάση την εμπειρία μας, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μια μικρή χρηματοδότηση για να υπάρξει:

  • Η εξασφάλιση της μετακίνησης των μαθητών από και προς το ΚΠΕ Βάμου, καθώς αρκετοί μαθητές πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώνουν για λεωφορεία.
  • Η προμήθεια μικρών φωτοβολταϊκών για τον εμπλουτισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο, έτσι ώστε μαθητές κι εκπαιδευτικοί να δοκιμάσουν στην πράξη τις δυνατότητες των ΑΠΕ.
  • Η δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού.
  • Η διοργάνωση επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν, Συνάντησης Μαθητών και Ημερών Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στα σχολεία.

«Αμ’ έπος αμ’ έργον», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο Δήμος Χανίων καλείται να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Σε αυτή την προσπάθεια, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου προσπαθεί να συμβάλει από τη δική του πλευρά.

Το ερώτημα είναι πλέον, θα στηρίξει ο Δήμος Χανίων την Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή;

 

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...