19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Θετικά μηνύματα από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον νομό Χανίων

Ημερομηνία:

Με γυμνό οφθαλμό βλέπει κανείς ότι η μόνη υγιής πορεία ανάπτυξης είναι οι συνεταιριστικής μορφής προσπάθειες, που μάλιστα ανθούν, στον νομό Χανίων.

Την Κυριακή που μας πέρασε και τι στις δύο Γενικές Συνελεύσεις, του ΣΥΝΚΑ και της Τράπεζας Χανίων, φάνηκε η θετική πορεία των επιχειρήσεων που είναι δημιούργημα της Χανιώτικης κοινωνίας.

Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν άξια, ικανή και στιβαρή διοίκηση, τα μεν ΣΥΝΚΑ υπό τους Αλεξάκη πατέρα και υιό, ενώ η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων υπό τον πρόεδρο και βασικό συντελεστή της όλης προσπάθειας Μιχάλη Μαρακάκη.

Τα ΣΥΝΚΑ παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκαν από τον ανταγωνισμό, όπως τόνισε ο αντιπρέδρός τους Δημήτρης Αλεξάκης, κατάφεραν να κρατήσουν τον τζίρο στα 1758 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ οι επενδύσεις για το 2018 ξεπέρασαν τα 6 εκατ. και προβλέπεται το 2019 να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος των ΣΥΝΚΑ Απόστολος Αλεξάκης αναφέρθηκε στη δυναμική του Συνεταιρισμού, που όπως τόνισε, «αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτικούς και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα.

Τέλος εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση από τον Συνεταιρισμό της εταιρείας «Ανώνυμη Εμπορική Τουριστική και Κτηματομεσιτική Εταιρεία ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.».

Η Τράπεζα Χανίων

Πορεία περαιτέρω ανάπτυξης για την Τράπεζα Χανίων με σημαντική αύξηση κερδών και καταθέσεων το 2018.

Όπως ανακοινώθηκε, τα οικονομικά της Τράπεζας κατέγραψαν σημαντική αύξηση το 2018 σε όλα τα επίπεδα με ανάλογες θετικές επιδράσεις στην αξία της επένδυσης των συνεταίρων.

Το σύνολο των εσόδων της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 44,3% και ανήλθε σε 23,9, έναντι 16,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Μαρακάκης, που σημείωσε επίσης ότι παρουσιάστηκε και σημαντική άνοδος στα κέρδη μετά από φόρους τα οποία σχεδόν τριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 6,3 εκατ. ευρώ από 2,2 που ήταν το 2017.

Επίσης οι καταθέσεις έως 31/12/2018 αυξήθηκαν κατά 20% και ανήλθαν σε 390,5 εκατ. από 325,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.

Η Τράπεζα κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει των εξάρτησή της από τον ELA. Η εν λόγω χρηματοδότηση μηδενίστηκε τον Μάρτιο του 2019

Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας, είχαν ανοδική πορεία και έφτασαν το 2018 στα 39,2 εκατ. από το 32,9 εκατ. ευρώ.

"google ad"

Το σύνολο του ενεργητικού έφτασε τα 461,7 εκατ. Ευρώ από 442,3 που είχε την 31/12/2017.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ανήλθε σε 12,9 % ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο ύψος του 13,1%, εμφανώς υψηλότερα του ελάχιστου εποπτικού δείκτη.

Και στον αριθμό των μελών της Τράπεζας είχαμε αύξηση που στο τέλος του 2018 μετρούσε 25.863 έναντι 25.302 το 2017.

Διεύρυνση Δικτύου

Η Τράπεζα συνέχισε να επεκτείνεται στην περιφέρεια Αττικής όπου τέθηκαν σε λειτουργία ακόμα 3 νέα καταστήματα σε Καλλιθέα, Παγκράτι και Μαρούσι.

Σήμερα η Τράπεζα έχει 23 καταστήματα, εκ των οποίων 16 είναι στην Κρήτη και 7 λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Από τα 16 που λειτουργούν στην Κρήτη 8 είναι στο νομό Χανίων, 1 στον νομό Ρεθύμνου, 4 στον νομό Ηρακλείου και 3 στον νομό Λασιθίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Μιχάλης Μαρακάκης βεβαίωσε ότι η Τράπεζα πέτυχε όλους τους στόχους: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αύξηση καταθέσεων, ανάπτυξη του Δικτύου της.

Ο κ. Μαρακάκης στη συνέχει αναφέρθηκε στους συνεταίρους της Τράπεζας λέγοντας: «Πολύτιμοι αρωγοί στην πορεία αυτή μέχρι σήμερα είναι οι συνεταίροι μας. Χωρίς την συνδρομή τους, είναι βέβαιο ότι η Τράπεζα δεν θα μπορούσε διαχρονικά να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται».

Στη διάρκεια της Συνέλευσης εγκρίθηκαν οι οικονομικές Καταστάσεις και τα αποτελέσματα της χρήσης 2018, ορίστηκαν Ορκωτοί Ελεγκτές Οικονομικής Χρήσης 2019 και έγινε ενημέρωση σχετικά με την Έκδοση απλών ονομαστικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Ο.Μ.Ε.). Τέλος, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών «ΒΙΠΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ Α.Ε.», «ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ.Α.Ε.-SAMARIA» και της αγοράς μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή» (ΑΒΕΑ).

Για τις θυγατρικές εταιρίες της Τράπεζας ο κ. Μαρακάκης είπε ότι έγινε επένδυση στην ανάπτυξη, διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων, στην μεταποίηση και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων, στην ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής, στη δημιουργία νέων υποδομών (ΒΙΟ.ΠΑ), στην πράσινη ανάπτυξη (Α.Π.Ε).

Τέλος ο κ. Μαρακάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα έργα υποδομής του Επιχειρηματικού πάρκου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...