Θ. Παφίλης από Χανιά: «Ορμητήριο πολέμου» η Βάση της Σούδας στα Χανιά – Το ΝΑΤΟ πιέζει για λύση με ΠΓΔΜ – Εθνικιστικά τα συλλαλητήρια για τη “Μακεδονία”

Κανένα σχόλιο

Στα Χανιά βρέθηκε την Τετάρτη 6 Ιούνη ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κ.Ε, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Στις 11:00 π.μ. παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και το απόγευμα στις 18:30 περιόδευσε στο εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά στον Ταυρωνίτη, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΚΕ. Η παρουσία του στα Χανιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη πολιτική εκδήλωση στο Μάλεμε με θέμα «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή. Οι θέσεις του ΚΚΕ.».

Κεντρικό θέμα στη συνέντευξη τύπου όπως και στην ομιλία ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και συνολικά στην Ελλάδα, η συνεργασία με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η τουρκική επιθετικότητα.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου τόνισε:

"Sponsored links"

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία για το Σκοπιανό όποια και αν είναι. Στόχος της επίλυσης του προβλήματος είναι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται εμείς όποια και να είναι η συμφωνία να δώσουμε συναίνεση για να μπει σε ένα δολοφονικό οργανισμό η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Υποστήριξε ακόμα ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια είναι πολύ επικίνδυνη. «Εδώ εκδηλώνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων», τόνισε υποστηρίζοντας ότι «αυτό που λέγεται ως γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και που συμφωνούν και τα άλλα κόμματα, δεν έχει να κάνει με τα λαϊκά συμφέροντα. Εννοούν αναβάθμιση των διεκδικήσεων και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Επανέλαβε την πάγια θέση και αντίθεση του κόμματος του στην παρουσία ξένων βάσεων στην χώρα μας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βάση της Σούδας την οποία χαρακτήρισε ορμητήριο δολοφόνων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «όχι μόνο παραμένει αλλά μετά τη συμφωνία που έγινε από τον κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ εκσυγχρονίζεται και θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο».

Αναφερόμενος στην επιθετικότητα της Τουρκίας υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με εσωτερικά θέματα και επεσήμανε ότι κλιμακώνει επικίνδυνα τις διεκδικήσεις της. «Έχει θέσει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, έχει κλιμακώσει τις διεκδικήσεις λέγοντας ότι 18 νησιά είναι δικά της, ενώ πρώτα τα θεωρούσε γκρίζες ζώνες και παράλληλα συμβαδίζει και με στρατιωτικές ενέργειες όπως το χτύπημα στο πλοίο Γαύδος, η κράτηση των δύο αξιωματικών και οι παραβιάσεις οι οποίες κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα. Η αστική τάξη στην Τουρκία διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από το Αιγαίο και από τη συνολικότερη περιοχή. Από τα τεράστια κοιτάσματα που λέγεται ότι υπάρχουν».

Μιλώντας για την εσωτερική κατάσταση της χώρας χαρακτήρισε μύθο και κοροϊδία για το λαό τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι μνημονικοί νόμοι αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα επόμενα χρόνια με διαρκή εποπτεία. «Δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια, υπάρχει διαρκές μνημόνιο και αυτό αφορά το λαό και όχι τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ ως δύναμη ανατροπής και να απαντήσουν στα ψεύτικα όπως είπε διλλήματα που θέλουν το δίπολο Τσίπρας – Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. «Το δίπολο είναι ΚΚΕ, ή με αυτούς που μέχρι τώρα μας έφτασαν σε αυτόν την κατάσταση», τόνισε.

Στην πολιτική συγκέντρωση που ακολούθησε, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από όλο το νομό Χανίων, ο οποίος εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο να μάθει την πρόταση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει.

Ο Θανάσης Παφίλης, ως κεντρικός ομιλητής, πρόσθεσε στα προηγούμενα τις αναλυτικότερες συμφωνίες που έχουν γίνει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Ιδιαίτερη βάση έδωσε στα επίσημα στοιχεία που λένε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που δίνουν τουλάχιστον το απαραίτητο 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες. Συμπλήρωσε ότι «είναι το μεγαλύτερο, αναλογικά, ποσό (2,4% του ΑΕΠ) από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, και κατέχει τη 2η θέση (την πρώτη θέση έχουν οι ΗΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, στα δύο τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα αύξησε τις πολεμικές τις δαπάνες. Για το 2015 οι πολεμικές δαπάνες αυξήθηκαν από 4,1 δις στα 4,6 δις περίπου. Σήμερα παραμένει σε αυτό το επίπεδο και γι’ αυτό και ακούμε συχνά τα κολακευτικά λόγια του Αμερικανού Προέδρου για τη συνέπεια που χαρακτηρίζει τη χώρα μας σε αυτόν τον τομέα, το πόσο καλοπληρωτές είμαστε». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «Αμερικανονατοική Αριστερά» και τόνισε τη γεωγραφική σημασία που έχει η θέση της χώρας μας για το ΝΑΤΟ, και το πόσο εξυπηρετεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζονται και σχεδιάστηκαν, όπως η πρόσφατη στη Συρία. «Γι’ αυτό έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση και επέκταση στη βάση της Σούδας στα Χανιά και σε οργάνωση άλλων 16 αμερικανικών εστιών στην Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Όπως στον Άραξο, με τις αποθήκες πυρηνικών όπλων, κοντά στην Πάτρα, όπου θα γίνει φέτος το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ», είπε.

Σχετικά με το Μακεδονικό ανέφερε:

"Sponsored links"

«Όλος ο καυγάς που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα (της ΠΓΔΜ) και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφίσουν ή όχι, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι όλα αυτά τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση, να βρεθεί λύση, όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, αλλά επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να κλείσει και με την ένταξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανερό γιατί, και βέβαια και στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ.

Αυτό τι προμηνύει; Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν και τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις. Είναι αυτοί, και δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός, που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Είναι αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια στην λογική του ‘διαίρει και βασίλευε’ και στη δημιουργία προτεκτοράτων, είναι αυτοί που έφτιαξαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.»

Ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι κάποιος πρέπει «να γυρίσει λίγο πίσω και να σκεφθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερον τι έλεγαν όλα τα κόμματα που σήμερα ‘βγαίνουν στα κεραμίδια’ το 1992 όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος». «Και τότε όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι άλλοι που ήταν ενταγμένοι σε αυτά τα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, έλεγαν ότι δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο το όνομα ‘Μακεδονία’ και το ΚΚΕ τότε είχε πει: Αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το ‘Μακεδονία’ με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί». Θέση την οποία έχει μέχρι σήμερα.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν εξαρτά την θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύμα, μάλιστα ο μακαρίτης Λ. Κύρκος μας είχε πει ‘όλοι πλην Λακεδαιμονίων’ και του είχαμε απαντήσει ‘οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες’ με την έννοια ότι είχαμε μια σταθερή θέση και περιγράφαμε που είναι το πρόβλημα».

Ο κ. Παφίλης διατύπωσε το ερώτημα «γιατί δεν μιλούσε κανείς όταν η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (όπως λεγόταν τότε) ήταν ενταγμένη στην ενιαία Γιουγκοσλαβία» προσθέτοντας «γιατί τότε έπαιζαν άλλα παιχνίδια γεωπολιτικά μέσα από το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό.

Γιατί τότε η Γιουγκοσλαβία είχε συγκρουστεί με την Σοβιετική Ένωση και τότε δεν έβγαζε κουβέντα κανένας εδώ».

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν την Τετάρτη 6 Ιούνη σε πόλεις σε όλη τη χώρα, και στα Χανιά, για το Μακεδονικό με σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελληνική», τα χαρακτήρισε ως εθνικιστικά και είπε: «Αν θέλουμε να πάμε πολύ πίσω, ας πάμε πριν το 1913 όπου η Μακεδονία ήταν περιοχή που καταλάμβανε εκτάσεις από Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα και χωρίστηκε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 όπου σήμανε και η λήξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Επομένως, όπως η Τουρκία ζητάει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για την αλλαγή συνόρων, έτσι και αυτές οι εθνικιστικές δυνάμεις που μιλάνε για «Ελληνική Μακεδονία», ουσιαστικά ζητούν αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, που μπορεί να προκαλέσει νέες εστίες πολέμου στην περιοχή και νέες αναταράξεις.»

Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τον κόσμο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, «να μη δώσει άλλη ευκαιρία στη σάπια Κυβέρνηση του καπιταλισμού, να υψώσει ανάστημα και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, να στραφεί στο ΚΚΕ το μόνο σωστό Κόμμα που παλεύει για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρώπου, μακριά από πολέμους, που ο καθένας θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι με φαγητό και μουσική.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις