20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ιβάνoφ: Δεν υπογράφω αυτήν την ταπεινωτική συμφωνία

Ημερομηνία:

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανακοινώνοντας πως δεν πρόκειται να την υποστηρίξει και υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά της.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη Μακεδονία και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε. Δήλωσε επίσης πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes. Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη Μακεδονία», είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ. Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.

Η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, που υπόβοσκε κορυφώθηκε μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, αφού και νωρίτερα η σημερινή συνάντηση του Γκιόργκι Ιβανόφ με τον Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο προεδρικό μέγαρο διήρκησε μόλις δυο λεπτά. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, οι κ.κ. Ζάεφ και Δημητρόφ επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Γκ. Ιβανόφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Κυβέρνηση ΠΓΔΜ: Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες

Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος.

Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...