14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ικαρία, Κρήτη και ιταλικός κιτρινισμός: “Ρεπορτάζ της Repubblica συνδέει τον θάνατο της αστροφυσικού στην Ικαρία με τη δολοφονία της βιολόγου στην Κρήτη!”

Ημερομηνία:

Μπλέκοντας το αστυνομικό ρεπορτάζ με το αστυνομικό μυθιστόρημα –το καλοκαίρι, λένε οι βιβλιοπώλες, το έγκλημα πουλάει τρελά–, η ρεπόρτερ της La Repubblica συνδέει τα ασύνδετα, ταιριάζει τα αταίριαστα και χρησιμοποιεί με απερίσκεπτη ευκολία ρήματα όπως το spaventare (= φοβίζω, προκαλώ ανησυχία) για να μεταδώσει πληροφορίες – απλώς πληροφορίες, υποτίθεται.

Το θέμα δεν θα μας απασχολούσε αν οι ιστορίες νεκρών ανθρώπων που ρίχτηκαν στο μπλέντερ δεν αφορούσαν την Ελλάδα – αν η ρεπόρτερ δεν ανακάτωνε δύο περιστατικά του αστυνομικού δελτίου μεν, χωρίς κοινό παρονομαστή δε, το δυστύχημα στην Ικαρία με θύμα τη βρετανίδα αστροφυσικό Νάταλι Κρίστοφερ και τη δολοφονία της αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον στην Κρήτη.

Οι δύο ιστορίες με τις αδικοχαμένες τουρίστριες παντρεύτηκαν σε ένα δήθεν «αστυνομικό ανάγνωσμα» υπό τον τίτλο «Η αστυνομική υπόθεση της Ναταλί – Ματωμένη Ελλάδα για επιστήμονες». Η φράση που συνδέει τα δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα είναι η εξής: «Στο νησί που κοιτάζει την Τουρκία (σ.σ.: εννοεί την Ικαρία) η τραγική ιστορία της Κρίστοφερ φόβισε πολλούς, καθώς πριν από έναν μήνα μία άλλη γυναίκα, επιστήμων επίσης, η Σούζαν Ιτον, σκοτώθηκε στην Κρήτη, βιάστηκε και ίσως στραγγαλίστηκε».

Το «νόημα» βοά: Λοιπόν, προσοχή! Η Ελλάδα σκοτώνει τις μορφωμένες τουρίστριες.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Κάτι περίεργο.

Το ότι η Ικαρία δεν κατονομάζεται στο συγκεκριμένο χωρίο του «ρεπορτάζ» της Γκαμπριέλα Κολαρούσο, αλλά τοποθετείται στον χάρτη «κοιτάζοντας την Τουρκία», μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: α) ότι η Τουρκία είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο επικίνδυνη από την Ικαρία-Ελλάδα και β) ότι η Τουρκία δεν είναι σαν τη φόνισσα Ικαρία-Ελλάδα, συνεπώς είναι ασφαλέστερος προορισμός για επιστήμονες τουρίστριες εξ Εσπερίας.

Ο ανυποψίαστος αναγνώστης της La Repubblica μπορεί να διαλέξει τη βολικότερη από τις δύο ανοησίες και να την καταπιεί αμάσητη. Ή να πετάξει την εφημερίδα…

Protagon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...