Ιστορική απόφαση ΟΗΕ: Αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών»

Κανένα σχόλιο

Απόφαση ιστορική -όπως χαρακτηρίζεται από τα μεγάλη διεθνή μέσα- τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η κάνναβη βγαίνει από τη λίστα με τα «επικίνδυνα ναρκωτικά», όπου είχε τοποθετηθεί ​με τη Συνθήκη του 1961

Μια ιστορική απόφαση έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς αναγνώρισαν τη φαρμακευτική αξία της κάνναβης και την αφαίρεσαν από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών».

Η κάνναβη, να σημειώσουμε, βρισκόταν στην ίδια κατηγορία του ΟΗΕ -με τη Συνθήκη του 1961 για τα ναρκωτικά- μαζί με ουσίες επικίνδυνες, εξαρτησιογόνες και χωρίς θεραπευτικές χρήσεις, όπως η ηρωίνη!

"Sponsored links"

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, λοιπόν, η απόφαση της UN Commission on Narcotic Drugs -CND της Επιτροπής, που ήρθε μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι γεγονός και αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες, ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα, τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της.

Ambassador Khan @ambmansoorkhan@CND_tweets Chair, opens the 63rd reconvened session – starting with the voting on @WHO scheduling recommendations on cannabis and cannabis-related substances @UNODC @UN_Vienna. Webcast: https://t.co/KMteoWuPpF pic.twitter.com/HOdQvhcZ8X

— CND (@CND_tweets) December 2, 2020

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους, ενώ κατά τάχθηκαν 25 χώρες. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών -ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία- που ψήφισαν κατά.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως, παρά το ψήφισμα, η χώρα θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις». Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι η μαριχουάνα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, περισσότερες από 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει προγράμματα θεραπευτικής κάνναβης. Ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ το Μεξικό και το Λουξεμβούργο αναμένεται να ακολουθήσουν.

Οι New York Times τονίζουν χαρακτηριστικά πως στις ΗΠΑ η συνολική αγορά της κάνναβης («θεραπευτικής» και «ψυχαγωγικής»), αναμένεται να αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025!

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις