17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ισχυρή συσχέτιση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στην Κρήτη με την ατμοσφαιρική μόλυνση – Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Κ.Κ.Κ. – Τα Χανιά μέσα στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ημερομηνία:

Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησε το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα αλλά και τις συνέπειες της ατμοσφαιρική ρύπανσης στην αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα. Όπως προκύπτει, η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει σημαντικό ρόλο στο να αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα με κάποιες περιοχές να παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα και άλλες πολύ μικρότερη. Μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και οι Δήμοι Χανίων και Αποκόρωνα. Πάντως, ο μέσος όρος θανάτων από καρκίνο στην Κρήτη (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα) είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η έρευνα με τίτλο “καρκίνος του πνεύμονα και η ετήσια έκθεση σε ατμοσφαιρική μόλυνση στην Κρήτη” υπογράφεται από τους ερευνητές του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό BioMed Central.

Τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση προήλθαν μέσω της βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (EEA). Όπως αναφέρεται, η Κρήτη συλλέγει στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τέσσερα σημεία σε αστικά κέντρα τα οποία και αποστέλει στην Υπηρεσία ανά δύο έτη.

Επειδή αυτά τα στοιχεία θεωρήθηκαν μη αντιπροσωπευτικά για το βάθος της έρευνας, οι συγγραφείς της προχώρησαν σε μία παράλληλη μελέτη συγκεντρώνοντας στοιχεία από δύο διαφορετικά σημεία από κάθε δήμο της Κρήτης (συνολικά 46 σημεία). Στα σημεία έγιναν μετρήσεις τρεις φορές ετησίως, τον χειμώνα, το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ανά σημεία συγκεντρώθηκαν και βγήκε ένας ετήσιος μέσος όρος ανά περιοχή.

Το υψηλότερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα βρέθηκε ότι αφορά κυρίως περιοχές νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά της Κρήτης.

Αντιθέτως, περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης είχαν το χαμηλότερο ρίσκο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο είναι οι δήμοι Χανίων, Αποκόρωνα, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας, Λασιθίου, Χερσονήσου, Αχαρνών – Αστερουσίων και Ηρακλείου.

Με μαύρο χρώμα οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και δεικτών ατμοσφαιρικής μόλυνσης, κυρίως από PM (Particulate Matter, δηλαδή, αιωρούμενη ύλη). Πρόκειται για σωματίδια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων τα οποία δημιουργούνται από εκατοντάδες διαφορετικά χημικά.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική μόλυνση μαζί με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα, αν και ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική μόλυνση είναι πιο μεγάλος σε αυτούς που καπνίζουν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και για τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της έρευνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών υγείας σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο. Σημειώνεται ότι βρέθηκαν πολλές “τοπικές ανισότητες” στα αποτελέσματα, που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τη συσχέτιση ατμοσφαιρικής μόλυνσης και της θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα ποσοστά θανάτων από καρκίνου του πνεύμονα στην Κρήτη είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα βορειοευρωπαϊκών περιοχών. Σε έρευνες αυτό καταγράφεται ως το “ελληνικό παράδοξο” και φαίνεται να σχετίζεται με μία σειρά παράγοντες μεταξύ άλλων τα γενετικά χαρακτηριστικά, η σχετική καλή διατροφή, οι καλές καιρικές συνθήκες.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια σε επίπεδο Ελλάδας να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σε σχέση με τον καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

– Υπολειτουργεί το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης – Δε δουλεύει ούτε η ιστοσελίδα – Εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο χωρίς δεδομένα;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ