Ιταλία: Η Μαφία βοηθάει οικογένειες σε ανάγκη, και στρατολογεί νέα μέλη

Κανένα σχόλιο

Οργανωμένα γκρουπ κακοποιών στην Ιταλία προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες που είναι σε καραντίνα και έχουν εξαντλήσει τους οικονομικούς τους πόρους.

Την στιγμή που η γειτονική χώρα παλεύει να «σώσει» την οικονομία της εν μέσω της κρίσης που έχει φέρει ο κορονοϊόςη Μαφία κερδίζει την υποστήριξη των πολιτών, με το να προσφέρει δωρεάν φαγητό σε φτωχές οικογένειες, που δεν έχουν πλέον οικονομική άνεση, όπως προειδοποιούν οι Αρχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κυκλοφορήσει βίντεο στα οποία συμμορίες της Μαφίας φαίνονται να δίνουν φαγητό και αγαθά σε όσους έχουν πληγεί από τον Covid-19 σε περιοχές της Καμπανίας, Καλαβρίας, Σικελίας και Πουλίας.

"Sponsored links"

«Αν το κράτος δεν κάνει κάτι γρήγορα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, τότε η Μαφία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της, και με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχει τις ζωές αυτών των ανθρώπων», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχή στο Κανταζάρο, Νίκολα Γκαντέρι, στην «Guardian».

Το lockdown υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου 3.3 εκατομμύρια ανθρώπους που δούλευαν «μαύρα», με πάνω από ένα εκατομμύρια από αυτούς να μένει στον ιταλικό νότο, σύμφωνα με στοιχεία του «CGIA Mestre», μια μικρής επιχειρηματική ένωση με έδρα τη Βενετία.

Ήδη έχουν ασκηθεί πιέσεις σε μικρούς επιχειρηματίες να προσφέρουν δωρεάν φαγητό και η αστυνομία περιπολεί σούπερ μάρκετ για να αποτρέψει κλοπές. Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει με διαδηλωτές στη Σικελία να διαμαρτύρονται για την καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης, αλλά και ανθρώπους να χτυπούν τζάμια σε τράπεζες στο Μπάρι, ζητώντας δάνειο ύψους 50 ευρώ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, δημιουργώντας καταστάσεις που θέλει να εκμεταλλευτεί η Μαφία.

Ανησυχία από τους ειδικούς

Η Υπουργός Εσωτερικών Luciana Lamorgese δήλωσε πως η Μαφία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη φτώχεια, στρατολογώντας πολίτες και μοιράζοντας δωρεάν φαγητό.

Η Αστυνομία στη Νάπολη έχει αυξήσει την παρουσία της σε φτωχογειτονιές, όπου άνδρες της Καμόρα (ναπολιτάνικη μαφία) κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον. Στο Παλέρμο, ο αδερφός ενός αφεντικού της Κόζα Νόστρα, κατηγορείται για διανομή τροφίμων στους φτωχούς της συνοικίας Ζεν, μιας περιοχής όπου η παρουσία της μαφίας είναι παγιωμένη, όπως αναφέρει η «La Repubblica».

Ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Φεντερίκο Βαρέζε, μίλησε για τις μαφίες, λέγοντας πως «δεν είναι απλώς εγκληματικές οργανώσεις. Φιλοδοξούν να πάρουν τον έλεγχο περιοχών και αγορών. Οι αναλυτές επικεντρώνονται συχνά στο οικονομικό σκέλος, όμως, ξεχνούν ότι η πραγματική δύναμη της Μαφίας στηρίζεται στην ύπαρξη μιας τοπικής βάσης, που της επιτρέπει να δρα ανενόχλητη».

Ο Γκρατέρι πρόσθεσε επίσης ότι: «Τα αφεντικά της Μαφίας αντιμετωπίζουν τις πόλεις ως “τσιφλίκια” τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο, πρέπει να φροντίσουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Και το κάνουν αυτό, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προς όφελός τους. Στα μάτια των ανθρώπων, κάποιος που τους χτυπά την πόρτα και τους προσφέρει δωρεάν φαγητό, είναι ήρωας», με τον Βαρέζε να συμπληρώνει: «Οι παροχές της Μαφίας δεν είναι δώρα. Τίποτα δεν γίνεται καλοπροαίρετα. Πρόκειται για χάρες, τις οποίες όλοι θα κληθούν να ξεπληρώσουν κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βοηθώντας και υποθάλποντας φυγάδες, κρύβοντας ένα όπλο, πουλώντας ναρκωτικά…».

"Sponsored links"

Ο Γκρατέρι μίλησε και για το «παράδειγμα» του Ελ Τσάπο, αναφέροντας: «Σκεφτείτε τι έγινε με τον Ελ Τσάπο, τον Μεξικάνο βαρόνο των ναρκωτικών. Διακίνησε τόνους κοκαΐνης και παρήγγειλε τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων. Όμως, στην πόλη του ήταν περίφημος για την καλοσύνη του, γιατί οι άνθρωποι δήλωναν ότι μοίραζε φάρμακα στις οικογένειες ή έφτιαχνε δρόμους. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ».

Η μέθοδος

Σε περιόδους κρίσεων η Μαφία έχει συγκεκριμένα εργαλεία για να βγάζει κέρδος.

Οι οργανώσεις της Μαφίας στην Ιταλία, ειδικά η επονομαζόμενη «Ντράγκετα», η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, πρόκειται να στραφεί στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με αντάλλαγμα μετοχές των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μαουρίσιο Ντε Λουσίαγενικό εισαγγελέα στην πόλη της Μεσσίνας, της Σικελίας.

«Η Μαφία προσφέρει δάνειο στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης ο οποίος χρειάζεται χρήματα. Ο ιδιοκτήτης γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει, αλλά νομίζει ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο. Κάνει λάθος» πρόσθεσε ο Ντε Λουσία, περιγράφοντας την μέθοδο που ακολουθεί η Μαφία σε περιόδους κρίσεων.

Στη συνέχεια, μετά την παροχή δανείου η Μαφία προτείνει στο ιδιοκτήτη να προσλάβει κάποιον δικό της, μια χάρη που ο ιδιοκτήτης δύσκολα μπορεί να αρνηθεί. «Το άτομο που καλείται να προσληφθεί ξεκινάει να δίνει εντολές, να αλλάζει τα προϊόντα και να κανονίζει αλλαγές στην επιχείρηση» τονίζει ο Ντε Λουσία προσθέτοντας πως «όταν ο ιδιοκτήτης διαμαρτηρηθεί ότι η επιχείρηση ανήκει σε εκείνον, του απαντάνε: «ότι δεν είναι πια δική του»».

Έτσι, ο ιδιοκτήτης γίνεται απλώς η «βιτρίνα» της επιχείρησης για τη Μαφία, η οποία επωφελείται από τη σχέση του ιδιοκτήτη με τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τα βιβλία της επιχείρησης.

Η αστυνομική κεντρική οδηγία για την εγκληματικότητα της Ιταλίας (DAC) προειδοποίησε τις αρχές να αναμένουν επιθετικές κινήσεις από τη Μαφία σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, στις υποδομές υγείας, στον ιατρικό εξοπλισμό και στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Οι ομάδες της Μαφίας φαίνεται ότι αναζητούν όλο και περισσότερο οικονομίες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης. Βέβαια, οι φορολογικοί παράδεισοι και οι χώρες της ΕΕ που είναι λιγότερο προσεκτικές στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχους, δήλωσε ευρωβουλευτής του κόμματος των 5 Αστέρων.

Η Μαφία έχει ήδη διεισδύσει στη γερμανική οικονομία και κατέχει ισχυρή θέση στην Ισπανία, κυρίως στον τομέα των ξενοδοχείων και του τουρισμού, σύμφωνα με τον βουλευτή. Υπήρξε επίσης διείσδυση της Μαφίας στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Από την περασμένη δεκαετία, η ιταλική Μαφία έχει αναπτύξει τεχνικές υπεξαίρεσης για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία προορίζονταν για δομικά έργα – κάτι που πιθανώς να επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς πολλές κυβερνήσεις ρίχνουν ρευστός στις οικονομίες τους για να μειωθεί ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, η «Ντράγκετα», μετέφερε αυτή την τεχνογνωσία υπεξαίρεσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον βουλευτή των 5 Αστέρων. Ο δημοσιογράφος Ján Kuciak δολοφονήθηκε στην προσπάθεια του να διερευνήσει αυτό το φαινόμενο στη Σλοβακία το 2018.

«Οι ομάδες της Μαφίας Θα εργαστούν οπουδήποτε υπάρχει το κενό για τη διαφθορά αξιωματούχων, οι οποίοι θα πέσουν στην παγίδα, είτε επειδή είναι γενναιόδωροι είτε επειδή είναι διεφθαρμένοι», δήλωσε ο Γκοβερνάλε, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της Μαφίας στην Ιταλία.

Οι μαζικές επενδύσεις σε υποδομές για την τόνωση της οικονομίας θα παράσχουν επίσης εργασία σε επιχειρήσεις μαφιόζων που είναι «βιτρίνες», επιχειρήσεις δηλαδή στον τομέα των κατασκευών, στην παραγωγή τσιμέντου και τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον Γκοβερνάλε, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους δημόσιους διαγωνισμούς αποσκοπούν στην εξουδετέρωση τέτοιου είδους επιχειρήσεων «βιτρίνας», η σημερινή κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει την αυστηρότητα των ελέγχων υπό το πρίσμα ότι η οικονομία χρειάζεται άμεσα χρήματα.

Οι νέες δραστηριότητες

Ήδη ομάδες της Μαφίας έχουν αρχίσει να ασχολούνται με εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών, καθώς υπάρχει περισσότερη αστυνομία στους δρόμους, ενώ έχει διακοπεί το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και των μεταφορών στον κόσμο.

Μερικές ομάδες της Μαφίας ρισκάρουν κάνοντας παραδόσεις ναρκωτικών στο σπίτι, ενώ άλλοι πωλούν διακριτικά στις ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ ή σε μη συνηθισμένους χώρους συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, σύμφωνα με πηγή από την Cosa Nostra -τη Μαφία της Σικελίας.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί ενώ η ζήτηση παραμένει ασαφής. «Οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα χρήματα για ναρκωτικά», ανέφερε η πηγή.

Γενικά, οι απάτες της Μαφίας καθώς τίποτα δεν λειτουργεί, έχουν μειωθεί αισθητά, με τον Γκοβερνάλε να τονίζει ότι «εφαρμόζουν την αρχή του «σιδηρουργού», δηλαδή τώρα που τίποτα δεν κινείται παραμένουν σε στάση υπομονής κρατώντας απλά το αμόνι, αλλά τη στιγμή που όλα θα αρχίσουν να ξαναφτιάχνονται, θα χτυπάνε ξανά και ξανά και ξανά».

Σύμφωνα με τη Europol, το οργανωμένο έγκλημα λόγω της πανδημίας έχει εισχωρήσει ακόμη και μέσα στο εμπόριο μη πιστοποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων υγιεινής.

Τον περασμένο μήνα η Europol έκανε 121 συλλήψεις και κατάσχεσε προϊόντας αξίας 13 εκατ. ευρώ δυνητικά επικίνδυνων για την υγεία, καθώς και 34 χιλιάδες πλαστές χειρουργικές μάσκες. Επιπλέον, στην Ευρώπη έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις ληστειών όπου άτομα υποδύονται αξιωματούχους της Υγείας ή αστυνομικούς με σκοπό να ληστέψουν.

Γεμίζοντας το κενό

Στην καρδιά της Μαφίας, δηλαδή στη νότια Ιταλία, όπου πολλοί εργάζονται χωρίς να πληρώνουν φόρους, η αστυνομία φοβάται ότι η φτώχεια, που επιδεινώνεται από το lockdown θα μπορούσε να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου κύματος οργανωμένου εγκλήματος.

Η λεηλασία στα σούπερ μάρκετ στη Σικελία την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο κοινωνικών αναταραχών, προειδοποίησαν αξιωματούχοι. Για να καταπολεμηθεί αυτό, το Κίνημα των 5 Αστεριών έχει ζητήσει την παροχή δελτίων από το κράτος για όλους όσους δεν έχουν εισόδημα.

gazzetta.gr

newmoney.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις