15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ιταλία: Νομικές ενέργειες κατά Pfizer και AstraZeneca για τις καθυστερήσεις των εμβολίων – «Θα καθυστερήσει έως και μήνες η ανοσία της αγέλης»

Ημερομηνία:

Απογοήτευση επικρατεί στην Ιταλία από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η παράδοση των εμβολίων, και κατ’ επέκταση η διαδικασία του εμβολιασμού.

Ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων, Φραντσέσκο Μπότσια, σε δηλώσεις του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις από μέρους φαρμακευτικών εταιριών, στην παράδοση εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον εβδομάδες ή μήνες για να εξασφαλίσουμε την ανοσία αγέλης. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις εταιρίες που προμηθεύουν τα εμβόλια» τόνισε ο Ιταλός υπουργός, με ευθεία αναφορά στις καθυστερήσεις που ήδη σημειώθηκαν στις παραδόσεις παρτίδων εμβολίων από την εταιρία Pfizer και σε αυτές που ανακοινώθηκαν από την Astrazeneca.

O Μπότσια πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης, σε όσους πολίτες έλαβαν ήδη την πρώτη, αλλά δήλωσε παράλληλα, ότι «το συνολικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού πρέπει να αναθεωρηθεί, βάσει των μειωμένων παραδόσεων». «Απαιτούμε τον σεβασμό των συμφωνιών. Αν υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία παραγωγής, πρέπει να μας τα εξηγήσουν. Αλλά αν τα εμβόλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγουν σε άλλες ηπείρους, πρόκειται για κάτι το πολύ σοβαρό», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων.

Νομικές ενέργειες κατά Pfizer και AstraZeneca

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η Ιταλία θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την COVID-19, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των δόσεων και όχι την επιδίωξη αποζημιώσεων.

«Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους» δήλωσε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τις μεταλλάξεις – Μετ’ εμποδίων ο εμβολιασμός

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, η Γερμανία ηχεί συναγερμό προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να κλείσει τα σύνορά της ενώ η Γαλλία επιβάλλει από σήμερα αυστηρότερους περιορισμούς για τις ευρωπαϊκές αφίξεις, απαιτώντας αρνητικό τεστ PCR Covid εντός τριών ημερών από το ταξίδι.

Το Βέλγιο σκληραίνει επίσης τα μέτρα, ενώ στην Ολλανδία τέθηκε από χθες σε ισχύ απαγόρευση για όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις χώρες της Νότιας Αμερικής. Την ίδια ώρα η Ιταλία κλείνει εμβολιαστικά κέντρα λόγω μειωμένων παραδόσεων ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση Κόντε επιμένει να απειλεί ότι θα  στραφεί νομικά κατά της AstraZeneca.

«Κυρίως πρέπει κανείς να δούμε πώς θα είναι οι παραδόσεις τον Μάρτιο και αυτά τα ερωτήματα θα συγκεκριμενοποιηθούν στον επόμενο γύρο συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, επισημαίνει  ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, ο οποίος χαρακτήρισε την καθυστέρηση  «εντελώς απαράδεκτη».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ