Ιωακείμ Γρυσπολάκης: “Εαν μπορούσαν να έρθουν από κάποια πηγή επιπλέον 360.000€ στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, τότε θα γινόμουν και εγώ οπαδός της μη χρήσης του ως ξενοδοχείου”

Κανένα σχόλιο

Με νέα ανάρτησή του στο facebook ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης αναφέρεται στις συνθήκες που θα πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο:

Επειδή τίθενται συχνά ερωτήματα για την μελλοντική χρήση του Ενετικού Συνόλου του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Μεραρχίας, Παλαιές Φυλακές, Στρατώνες), αλλά και επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις στο θέμα της ενοικίασης σε εταιρεία, προκειμένου να αναστηλωθεί και χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο, γράφω τα ακόλουθα:

Μπορώ να μιλήσω για την περίοδο ευθύνης μου, δηλαδή έως τις 10-12-2010 και να ασκήσω κριτική για τα επόμενα. Το κτήριο των Παλαιών Φυλακών χρησιμοποιήθηκε ανελλιπώς από το 1984 έως το 2016 για ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες. Τό ίδιο και με το Κτήριο των Στρατώνων. Τότε μετακόμισαν στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτηρι Χανίων, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να συγκεντρωθεί η λειτουργία.

"Sponsored links"

Όσον αφορά στο κτήριο Μεραρχίας αυτό χρησιμοποιήθηκε από το 1986 έως το 1993 για στέγαση εργαστηριακών χώρων, βιβλιοθήκης και γραφείων καθηγητών, όταν και ολοκληρώθηκε η μεταφορά αυτών στην Πολυτεχνειούπολη. Ήταν τότε που έληξε η θητεία μου στη Διοίκηση του Ιδρύματος και παρουσιάσθηκε η μελέτη για την στατική επάρκεια του κτηρίου από τον καθηγητή Βασίλη λευθέρη και τους βοηθούς του.

Με την επάνοδό μου στη διοίκηση το 1999 άρχισε η προσπάθεια ίδρυσης Σχολής Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Άρχισε η μελέτη του κτηριολογικού προγράμματος για την στέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών, το 2002 ανετέθη η μελέτη αναστήλωσης και επαναχρησιμοποίησης, αυτή ολοκληρώθηκε το 2005, εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το 2006, εξασφαλίστηκε η πίστωση των 4.000.000€ το 2008, το έργο προκηρύχθηκε, κατακυρώθηκε η εργολα;βία και η συνέχεια είναι γνωστή. ¨Αρα, το κτήριο ουδέποτε εγκαταλείφθηκε κατ’ ουσίαν, διότι το 1993 κρίθηκε επικίνδυνο για χρήση από τον καθηγητή Βασίλη Λευθέρη και τους βοηθούς του.

Όσον αφορά στην απόφαση του 2018 για ενοικίαση σε εταιρεία και μετατροπή του σε ξενοδοχείο, αυτό αποτελεί απόφαση της Συγκλήτου τόσο εκείνης του 2018 όσο και της πρόσφατης προ διμήνου. Θα προτιμούσα να στεγάσει ακαδημαϊκές λειτουργίες ή το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων. Αυτό όμως απαιτεί νέα μελέτη, αξίας περίπου 700.000€ και κρατικό χρήμα περίπου 18.000.000€, χωρίς να υπολογίσουμε το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας της μονάδας. Εδώ το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ετοιμαστεί από το 2016 και δεν βρίσκονται χρήματα για τον εξοπλισμό του και τη λειτουργία του. Μπορούν να βρεθούν επιπλέον πόροι ύψους 18.700.000€ για την αναστηλωση και λειτουργία του Κτηρίου Μεραρχίας; Μπορούν να εξασφαλιστούν ετήσιοι πόροι συντήρησης και λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ύψους τουλάχιστον 200.000€; Αμφιβάλλω.

Επιπλέον, η ετήσια χορηγία του Κράτους για λειτουργικές δαπάνες ήταν 4.000.000€ το 2010 και το 2019 ήσαν 1.800.000€. Σημειωτέον ότι η εταιρεία θα δίνει στο ίδρυμα 360.000€ ετησίως για όσα χρόνια το έχει στη διάθεσή της.

Εάν ως δια μαγείας μπορούσαν να ευρεθούν 18.700.000€ για νέα μελέτη και υλοποίηση του έργου αναστήλωσης και εαν μπορούσαν ως δια μαγείας να έρθουν από κάποια πηγή επιπλέον 360.000€ στο ετήσιο προϋπολογισμό του Ιδρύματος, τότε θα γινόμουν και εγώ οπαδός της μη χρήσης του ως ξενοδοχείου.

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης να βρει υτά τα ποσά; Νομίζω πως όχι.

Γι αυτό η σκέψη πρέπει να προηγείται του συναισθήματος και της αντιπολιτευτικής διάθεσης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις