13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ιωακείμ Γρυσπολάκης προς ΕΛΜΕ Χανίων: Όσοι αντιτίθεστε στον σχεδιασμό του Ιδρύματος, να βρείτε τα 18 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την αναστήλωση, καθώς και τα 360.000 ευρώ που θα εισπράττονται κάθε χρόνο ως ενοίκιο

Ημερομηνία:

Ενοχλήθηκε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσπολάκης από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων (διαβάστε ΕΔΩ) όπου εξέφραζε τη στήριξή της προς την κατάληψη και την εναντίωσή της προς τον σχεδιασμό του Πολυτεχνείου Κρήτης για μετατροπή του κτιρίου της Μεραρχίας σε ξενοδοχείο πολυτελείας, όσο και στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων που “εκποιεί και τους τελευταίους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στην πόλη”.

Σε κείμενο που ανέρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook o κ. Γρυσπολάκης καλεί την ΕΛΜΕ Χανίων “και άλλες οργανώσεις των Χανίων” που αντιτίθενται στον σχεδιασμό του Πολυτεχνείου Κρήτης “να βρουν τα 18.000.000€ που απαιτούνται για την αναστήλωση, καθώς και τα 360.000€, που θα εισπράττονται κάθε χρόνο ως ενοίκιο”.

Μάλιστα, σε υστερόγραφο συνδέει τη στάση των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Χανίων με την κακή απόδοση των 15χρονων μαθητών στο διαγωνισμό PISA, που οργανώνει κατ’ έτος ο ΟΟΣΑ.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Για την ιστορία και .μόνον ας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Το 2004 ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτήριο της Μεραρχίας, το οποίο είχε αγορασθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης το 1985 έναντι του ποσού των 140 εκατομμυρίων δρχ. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε έως το 2000 και έκτοτε προγραμματίσθηκε για την στέγαση της υπό ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών. ¨Ετσι, δημοπρατήθηκε η μελέτη το 2001.

2. Το 2006 ολοκληρώθηκε η μελέτη και η έγκριση από το ΚΑΣ Νεωτέρων Μνημείων για την αναστήλωση και επαναχρησιμοποίηση, προκειμένου να στεγασθεί η Σχολή Καλών Τεχνών του Ιδρύματος.

3. Το 2008 εξασφαλίστηκε ποσόν 4.000.000€ και το έργο δημοπρατήθηκε το 2009. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η Σύγκλητος κατακύρωσε το έργο σε εργοληπτική εταιρεία τον Μάιο 2010.

4. Η συμφωνία με τα Υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης ήταν ότι με την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) η Πολιτεία θα διασφάλιζε την εκκένωση του κτηρίου και την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης. Αποχώρησα από την Πρυτανεία στις 10-12-2010 και η έγκριση του Ε.Σ. ήλθε στις 28-12-2010. Ο τότε πρύτανης δεν δέχθηκε να καλέσει τον εργολάβο να αρχίσει τις εργασίες, αγνοώντας την απόφαση της Συγκλήτου. Έτσι, το Ίδρυμα απώλεσε την πίστωση και την ευκαιρία να αναστηλωθεί ένα κόσμημα της πόλης.

5. Το 2017 ο επόμενος πρύτανης και σημερινός υφυπουργός παιδείας μίσθωσε, κατόπιν διαγωνισμού, το σύνολο των κτηρίων Μεραρχίας, Παλαιών Φυλακών και το όμορο κτήριο των Στρατώνων (της παλιάς πρυτανείας) σε εταιρεία, η οποία θα αναστήλωνε τα κτήρια και θα έδινε στο Ίδρυμα 360.000€ κάθε χρόνο ως ενοίκιο.

6. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε όλα τα προσκόμματα, προκειμένου να μην δοθεί άδεια έναρξης των εργασιών. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, όμως, έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, ενώ τα κτήρια είναι ετοιμόρροπα.

Εάν η ΕΛΜΕ και άλλες οργανώσεις των Χανίων αντιτίθενται στο σχεδιασμό του Ιδρύματος, μπορούν κάλλιστα να βρουν τα 18.000.000€ που απαιτούνται για την αναστήλωση, καθώς και τα 360.000€, που θα εισπράττονται κάθε χρόνο ως ενοίκιο. Αναμένω την απάντησή τους.

Υ.Γ. Με δεδομένη αυτή τη νοοτροπία των δασκάλων Μέσης Εκπαίδευσης, αναρωτιούνται ακόμη κάποιοι γιατί η χώρας μας πάτωσε για πολλοστή φορά στο διαγωνισμό PISA, που οργανώνει κατ’ έτος ο ΟΟΣΑ μεταξύ 15χρονων μαθητών;

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ