Κάτι αλλάζει στο Λαφονήσι: Τα πάρκινγκ αυτοκινήτων μεταφέρονται μακριά από την παραλία και στη θέση τους φυτεύονται κέδροι

Κανένα σχόλιο

Γέμισε τροχόσπιτα η παραλία του Λαφονησίου το Σαββατοκύριακο όμως φέτος τόσο ο Φορέας Διαχείρισης όσο και οι Δήμου Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το παρκάρισμα αυτοκινήτων στην παραλία.

Ο στόχος είναι οι επισκέπτες να μεταφέρονται με λεωφορείο στην παραλία ή να περπατούν μία απόσταση και να φτάνουν με τα πόδια.

Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης σε… απόσταση από την παραλία και αυτοί που υπάρχουν κοντά στην παραλία θα πάψουν να λειτουργούν. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχει λεωφορείο για τη μεταφορά τους.

"Sponsored links"

Όμως, θα υπάρξουν και άλλες θετικές αλλαγές.

Σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ εκεί που βρίσκεται το πάρκινγκ θα φυτευθούν κέδροι αλλάζοντας ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει αναδείξει και η εφημερίδα μας με πολλά ρεπορτάζ στο παρελθόν, αν και η περιοχή του Λαφονησίου είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, και παρά τα έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την προστασία της περιοχής, η εικόνα που παρουσίαζε ήταν άσχημη, με περιφράξεις να έχουν σπάσει, πληροφοριακούς πίνακες να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, μονοπάτια να έχουν φθαρεί, αμάξια να παρκάρουν κάτω από κέδρους ενώ για χρόνια οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου ήταν στα μαχαίρια για την εκμετάλλευση των ομπρελοκαθισμάτων.

Η αρχή για μία στροφή προς το καλύτερο έγινε τον Ιανουάριο του 2020 όπου οι δήμαρχοι των δύο δήμων, παρουσία του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης Πέτρου Λυμπεράκη,  και στελεχών των εν λόγω φορέων επισφράγισαν την επικείμενη συνεργασία τους για το καλοκαίρι και δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.

Στη συνάντηση αυτή οι Δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου αποφάσισαν να θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από την Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1000 στρεμμάτων, με σκοπό να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός «Πρότυπου Φυσικού Πάρκου».

Επίσης αποφάσισαν να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των αντίστοιχων καντινών καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί από κοινού μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Δυτικής Κρήτης και των Δήμων Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου μία απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Σε αυτή τη συνάντηση πάρθηκε και η απόφαση για την προώθηση με όλα τα νόμιμα μέσα δημιουργίας ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα στον κατάλληλο χρόνο, στην τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας στην είσοδο της Βουλισμένης με στόχο την αποφυγή λειτουργίας της εν λόγω περιοχής ως χώρος στάθμευσης και να προστατεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ).

Φαίνεται λοιπόν ότι η συνάντηση απόδωσε καρπούς και πλέον κάτι αλλάζει.

Ας ελπίσουμε ότι θα έχει και συνέχεια.

"Sponsored links"

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις