20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Καθηγητής Μ. Μανούτσογλου: Να δημιουργηθεί στην δυτική Κρήτη παρατηρητήριο έκλυση ραδονίου, που θεωρείται πρόδρομο φαινόμενο σεισμού | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Μανόλης Μανούτσογλου αναφέρεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας παρατηρητηρίου έκλυση ραδονίου, ενός υλικού που όταν εκκλείεται θεωρείται πρόδρομο φαινόμενου σεισμού.

Όπως αναφέρει:

«Μικρό το κόστος του εγχειρήματος, θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια η ανταπόδοσή του».

Διαβάστε τι αναφέρει:

«Ακούμε τους ειδικούς»! είναι μια φράση που τον τελευταίο καιρό έχουμε στην πράξη εμπεδώσει. Γιατί τους ειδικούς; Γιατί αυτοί σε αντίθεση με άλλους δεν προσπαθούν να μας πείσουν μόνο με τις απόψεις τους, αλλά παραθέτουν δεδομένα/στοιχεία που μπορεί μεν κανείς να τα κριτικάρει αλλά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Πόσοι ειδικοί υπάρχουν; Πολλοί! σε διάφορους τομείς.

Όλοι θα θυμόμαστε σε παλιότερες εποχές όταν μετά από έναν σεισμό παρήλαυναν οι σεισμολόγοι και έλεγε ο καθένας την επιστημονική του άποψη, για το ίδιο φυσικό φαινόμενο. Όλα αποδεκτά για καταστροφικά φαινόμενα, για δεκαετίες στην χώρα μας, μέχρι τον σάλο που προκάλεσε η καταδίκη, στην γείτονά μας Ιταλία, μελών της «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων», στο σύνολό τους επτά,  για τον φονικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην πόλη Ακουίλα στις 6 Απριλίου του 2009, τον σεισμό για τον οποίον οι επιστήμονες «Δεν καταδικάσθηκαν επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό, αλλά επειδή καθησύχασαν υπερβολικά τους κατοίκους»,  όπως μετέδωσε τότε και στην ελληνική η DW.

Από τότε το τηλεοπτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει!

Για όλες και όλους εκείνους που με περισσή ευφράδεια και χωρίς στοιχεία ήταν έτοιμοι να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια, υπήρξε ένα «βαρύ» δεδικασμένο και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινήσαμε να ακούμε για κάθε σεισμό όχι τους ειδικούς αλλά ΤΟΝ ειδικό, τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Οπότε το φαινόμενο «Τσιόδρα» δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε μοναδικό: ως κοινωνία είχαμε και προετοιμαστεί και προπονηθεί.

Επανέρχομαι στους σεισμούς που το τελευταίο διάστημα μας ταλαιπωρούν στην Κρήτη.

Λίγο πριν το lockdown, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το «3ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα» 

Στο Forum αυτό, παρουσία όλων των ειδικών παρουσιάστηκε και η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην δυτική Κρήτη παρατηρητήριο έκλυσης ραδονίου, ενός φυσικού φαινομένου που είναι γενικώς αποδεκτό ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμού, σε πηγές που πρόσφατα έχουν αναλυθεί .

Μικρό το κόστος του εγχειρήματος, θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια η ανταπόδοσή του.

Αφού οι ντόπιοι άρχοντες δεν έχουν χρόνο να ακούσουν την 15λεπτη ομιλία, την παραθέτω να την ακούσει ο απλός κόσμος, να ακούσει έναν άλλον ειδικό, εκτός και εάν υπάρχουν ειδικοί και «ειδικοί».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...