13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Και εμείς τι ήμασταν που τα εφαρμόσαμε;»: Η λυσσασμένη αντίθεση του Ισπανού πρωθυπουργού κ. Ραχόι στα αιτήματα της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Η συζήτηση για την Ελλάδα δεν είχε μεγάλη διάρκεια στην χθεσινή σύνοδο κορυφής. Διήρκεσε λίγο, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και συμπυκνώθηκε κυρίως στην παρουσίαση των 3 αξόνων της ελληνικής πρότασης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Ακόμη κι αυτή η μικρή διάρκεια, όμως, ήταν αρκετή για να καταγραφούν συμμαχίες, στρατόπεδα και… εντάσεις. Εντάσεις, που προήλθαν κυρίως – όπως και αναμενόταν, άλλωστε – από την πλευρά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και την εμφανή αγωνία του για πιθανή επιτυχή κατάληξη των ελληνικών διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διέκοψε τον Έλληνα πρωθυπουργό ασκώντας του δριμύτατη κριτική για την τακτική που εφαρμόζει.

«Και εμείς τι ήμασταν που τα εφαρμόσαμε;», φέρεται να είπε στον Αλ. Τσίπρα ο κ. Ραχόι.

Ο κ. Ραχόι τάχθηκε συνολικά και κατηγορηματικά κατά των ελληνικών προτάσεων, υπενθυμίζοντας στους εταίρους για πολλοστή φορά ότι «όλοι οφείλουν να υπακούουν στους ίδιους κανόνες».

Χαρακτηριστικό της ενόχλησης Ραχόι ήταν ότι αργότερα ανέβασε στο Twitter την οικογενειακή φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία ωστόσο φρόντισε να… προσαρμόσει αναλόγως.

«Εκοψε» από την φωτογραφία της ευρωπαϊκής “οικογένειας” τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και όσους βρίσκονταν γύρω του.

Η εχθρική στάση του δεξιού Ραχόι οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να πει λίγη ώρα αργότερα στην συνέντευξη Τύπου: «Ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος για το θέμα της Ελλάδας. Και θα ήθελα να του το πω κι από κοντά, ότι κανείς δεν δικαιούται να εξωτερικεύει τις εσωτερικές του πολιτικές ανησυχίες και σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι κάνει λάθος και θα ήθελα να του το εξηγήσω από κοντά αν μου δοθεί η ευκαιρία. Δεν θα λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα έτσι. Θα τα λύσει αν ακολουθήσει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του».

Η αντίθεση Ραχόι στην όποια παραχώρηση προς την Ελλάδα έχει εκφραστεί ηχηρά από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς μετά από τα καταιγιστικά μέτρα λιτότητας που έχει εφαρμόσει ο Ισπανός πρωθυπουργός φοβάται πως η όποια νίκη Τσίπρα στην Ευρώπη θα σημάνει και την τελική, ολοκληρωτική επικράτηση των Podemos και στη χώρα του.

Σε αντίθεση, πάντως, με την ισπανική «αντίσταση», τον Έλληνα πρωθυπουργό στήριξαν στη χθεσινή σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.

«Αποχρώσα» συμπάθεια έδειξε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετά τη λήξη της συνόδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν η λαϊκή βούληση δεν επέφερε αλλαγές, τότε δεν θα έπρεπε να κάνουμε εκλογές».

tvxs.grnewsbomb.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...